Herstel na Bevalling - Ervaring

Afgelopen vrijdag hebben we het gehad over het herstel van vrouwen na de bevalling (http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/06/herstel-na-bevalling-duurt-een-jaar.html). Onderzoekster Julie Wray concludeerde dat vrouwen veel langer nodig hebben dan maar zes weken om te herstellen van een bevalling. Ik kan me hier volledig in vinden. Al twee keer heb ik het zelf ervaren. 

Ik kon zes weken na de geboorte zeker niet optimaal functioneren. Mijn energiepeil was nog zeer laag. Moeheid voelde ik continu en ik had ook nog vele klachten zoals bekkeninstabiliteit en duizeligheid. De verzorging van mijn baby was het enige waar ik toe in staat was. Meer energie was er gewoonweg niet.

Ik was zeker niet drie dagen na mijn bevallingen al weer helemaal 'up and running'. Zelfs weken na de geboorte stond ik nog regelmatig te trillen op mijn benen van uitputting. Mijn herstel ging niet met sprongen vooruit. Heel geleidelijk aan voelde ik me net iets beter.

Rondom de eerste verjaardag van mijn kinderen voelde ik me pas weer 100% mezelf. Mijn herstel duurde inderdaad ongeveer één jaar, zoals Wray's onderzoeksresultaten al aangaven. Wellicht is een volledig herstel zes weken na de bevalling wel een hardnekkige utopie. In mijn leven stond het in ieder geval ver weg van de realiteit.

Reacties