Hoe Ligt Je Baby in Jouw Buik?

Tijdens de afspraak met je verloskundige krijg je meestal te horen hoe je baby ligt. Helemaal als je in het derde trimester van je zwangerschap zit, waarin de ligging van je baby extra belangrijk is. Je kunt zelf ook redelijk goed leren bepalen hoe je baby in jouw buik ligt. Hiervoor maak je een soort ‘landkaart’ van je zwangere buik.

Deze leuke activiteit kun je diverse keren uitvoeren. Je wordt er waarschijnlijk steeds beter in. Uiteraard blijft je positiebepaling van je verloskundige en de echo de meest betrouwbare manier, maar voor jezelf en je partner is het kijken naar de mogelijke ligging van jullie baby een mooie manier om samen met de zwangerschap bezig te zijn.

Een paar tips:
- Ben je zeer bewust van je baby’s bewegingen;
- Neem een paar avonden de tijd om helemaal in te gaan op je baby en zijn activiteiten in de baarmoeder;
- Maak een ‘landkaart’ van je buik en schrijf hierop waar je denkt dat zijn ledematen zich bevinden.

                                              Je rechterkant               Je linkerkant

Afbeelding 1: Lege Landkaart


Afbeelding 2: Positie Billen en Hoofd


Op de afbeeldingen kun je een voorbeeld zien van een ‘landkaart’ van je buik. Afbeelding één laat een nog in te vullen 'landkaart' zien. Op de tweede afbeelding zie je een eenvoudige versie, waarbij de billen bovenaan liggen (net onder je borsten) en het hoofd onderaan in de buik.


Afbeelding 3: Voorbeeld van ingevulde landkaart

Op de derde afbeelding is de positie van een baby bepaald. Op de vierde afbeelding kun je zien hoe deze baby in de baarmoeder ligt. Zijn rug voelde aan als een stevige, harde plek aan moeders linkerkant. De billen van de baby kwamen iets omhoog aan de linker bovenkant. De verloskundige hoorde het hartje aan de linkerkant. De zwangere vrouw voelde de voetjes schoppen aan de rechter bovenkant.

Afbeelding 4: Zo ligt de baby in de baarmoeder

Mocht je een babypop in je bezit hebben, dan is het extra leuk om de pop in dezelfde positie te leggen als je eigen baby. Als je de pop op je buik legt, kun je goed zien hoe de houding eruit ziet. Voor de creatievelingen onder ons; je kunt ook je baby's houding schilderen of tekenen op je buik. Als je je meer wilt verdiepen in de houding van je baby, dan is dit Engelse boek een aanrader.

Reacties