Huishoudelijke Chemicaliën Mogelijk Gevaarlijk voor Foetus

Blootstelling aan chemicaliën gedurende de foetus ontwikkeling kan het risico op gezondsproblemen vergroten. In contact komen met chemicaliën gebeurt vaker dan de meeste mensen denken. In het dagelijkse huishouden is de kans groot op blootstelling aan verschillende soorten chemicaliën, van shampoo tot de stoffen bank.

Een Amerikaans onderzoek heeft tussen 2003 en 2004 getracht om de blootstelling aan chemicaliën onder 268 zwangere vrouwen vast te leggen. Ze analyseerden data van 163 verschillende soorten chemicaliën. De wetenschappers keken onder andere naar de volgende chemicaliën:  


1. PBDE (polygebromeerde difenylether)
Dit is een vlamvertrager. PBDE's worden in een groot aantal huishoudelijke voorwerpen gebruikt, zoals (stoffen) meubels en elektronica.
2. Geperfluoreerde chemicaliën
Deze chemicalie bevindt zich bijvoorbeeld in de anti-aanbaklaag van pannen.
3.  Pesticiden
Bestrijdingsmiddelen die worden ingezet om voedsel te beschermen van bijvoorbeeld ongedierten.  
4.  Ftalaten
Deze chemicalie bevindt zich bijvoorbeeld in verzorgingsproducten en cosmetica.

Bovenstaande chemicaliën werden gevonden bij 99% van de zwangere vrouwen die meededen aan het onderzoek. Zwangere vrouwen vertoonden hetzelfde niveau of een lager niveau aan chemicaliën als niet-zwangere vrouwen. De hoeveelheid chemicaliën waar zwangere vrouwen aan worden blootgesteld is zo groot dat het mogelijk een negatief effect kan hebben op hun ongeboren baby’s. Mogelijke effecten kunnen zijn: een lager geboortegewicht, geboorteafwijkingen en vroeggeboorten. 

‘Diverse van deze chemicaliën in zwangere vrouwen bij de gevonden concentraties worden geassocieerd met negatieve effecten op kinderen in andere studies. Daarbij brengt de blootstelling aan  meerdere chemicaliën tegelijk een nog groter risico met zich mee en kan een grotere impact hebben dan de blootstelling aan maar één chemicalie,’ geeft hoofdonderzoekster Tracy Woodruff aan. Volgens Woodruff en haar collega’s dient er verder gekeken te worden naar de bronnen van de blootstelling, zodat er een beperkingsbeleid kan worden opgesteld.


Referentie
1. T.J. Woodruff, A.R. Zota and J.M. Schwartz. 2011. Environmental Chemicals in Pregnant Women in the United States: NHANES 2003–2004. Environ Health Perspect 119:878-885. http://dx.doi.org/10.1289/ehp.1002727

Reacties