Jong Ongesteld Worden Verhoogd Later Kans op Meisje

De kans op het krijgen van een meisje wordt verhoogd als de moeder jong begon met haar menstruatie. Misao Fukuda en haar collega’s vroegen aan 10.000 moeders wanneer ze voor het eerst hun ongesteldheid kregen. Ook keken ze naar de geslachten van hun baby’s.

Hoe jonger de vrouwen ongesteld waren geworden, hoe groter de kans bleek op het krijgen van meisjes. Vrouwen die op tienjarige leeftijd hun eerste menstruatie doormaakten, hadden een kans van 54 procent op het krijgen van een meisje.

Slechts 46% van de vrouwen waarbij met 10 jaar hun menstruatie begon, kreeg een jongen. Met 12 jaar was dit gestegen tot 50%.  Ongesteld worden vanaf het veertiende levensjaar, zorgt juist weer voor een verhoogde kans van 53% op een jongen.

Fukuda geeft aan dat de grote kans op dochters waarschijnlijk samenhangt met een hoger niveau van het vrouwelijk hormoon estradiol. Vrouwen die voor hun 12e levensjaar ongesteld worden, hebben over het algemeen te maken met hogere waarden van dit hormoon in hun lichaam. Eerder onderzoek heeft dit vastgesteld. Dit kan leiden tot een spontane miskraam van net bevruchte embryo’s van het mannelijk geslacht. Mannelijke embryo’s zijn namelijk gevoeliger gebleken voor een verstoorde hormoonbalans dan vrouwelijke embryo’s.

Referentie
1. M. Fukuda, K. Fukuda, T. Shimizu, M. Nobunaga, A.G. Byskov and C.Y. Andersen. 2011. The sex ratio of offspring is associated with the mothers’ age at menarche. Hum. Reprod. (2011) 26 (6): 1551-1554. Doi: 10.1093/humrep/der107.

Reacties