Leren Lopen Verandert Sociaal Gedrag - Ervaring

Afgelopen maandag hebben we het gehad over een onderzoek naar leren lopen en de mogelijke invloed hiervan op de sociale en cognitieve vaardigheden van jonge kinderen: http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/07/leren-lopen-verandert-sociale.html. Het onderzoek liet zien dat leeftijd een ondergeschikte rol speelt. Als de wetenschappers kinderen van dezelfde leeftijd vergeleken, dan bleken de 'zelfstandige lopers' duidelijk al op een ander niveau met hun omgeving te communiceren.

Onze dochter liep 'pas' met 14 maanden oud. Vanaf dat moment was het 'baby-zijn' er helemaal af. Niet alleen omdat ze nu in eens overal gemakkelijk bij kon komen en zeer snel was, maar ook omdat ze zich 'zo groot' ging gedragen. Veel meer aanwezig, niet alleen maar een toeschouwer. Met het zelfstandig leren lopen, kreeg ze er ook een heel pakket nieuwe sociale vaardigheden bij.

Zoonlief liep al voor zijn eerste verjaardag. Hij was ook al eerder meer bezig met de mensen om hem heen, dus niet alleen geconcentreerd op mij (en papa). Ik heb zelf nooit het verband tussen leren lopen en het ontwikkelen van sociale interactie gezien. Ik vond het bij onze beide kinderen heel bijzonder om hun persoonlijke ontwikkeling mee te maken. Het onderzoek heeft me dieper laten nadenken over de verandering in sociaal gedrag bij beide kinderen na het zelfstandig leren lopen. Ik vind het mooi om het verband te kunnen ontdekken. Schijnbaar verandert er iets in hun hersens na het nemen van de eerste stap, waardoor ze al snel in staat blijken om beter te communiceren.

Reacties