Moeders Hebben al Eeuwen Hulp Nodig

De moderne kinderdagverblijven bestonden uiteraard eeuwen geleden nog niet. Het grootste gedeelte van onze historie werden kinderen niet ‘gerangschikt’ op leeftijd. Ook werden ze niet verzorgd door iemand van buiten de familie. En hoefde er niet betaald te worden voor de verzorging van de kinderen. Moeders hadden toen ook al helpende handen nodig.

Het is dus niet onnatuurlijk voor moeders om hulp te vragen bij het grootbrengen van hun kinderen. Het is zelfs de vraag of de mens ooit had kunnen evolueren zonder enige vorm van hulp met hun kinderen. De verzorging van baby’s en (kleine) kinderen is gewoon te intensief om helemaal alleen te doen. Dit probleem stamt mogelijk al van ver in onze geschiedenis af.

Antropoloog Jeremy DeSilva heeft recentelijk een studie naar de vergelijking van gorilla’s, chimpansees, mensen en australopithecines - de aaplijkende waar de vroege mens van afstamt -afgerond. DeSilva was geinteresseerd in de grootte van pasgeboren baby’s. Hoe groot is de baby in vergelijking met zijn moeder? Hoe groter de baby, hoe moeilijker het is om de baby bij alle werkzaamheden te dragen.

De moderne mens krijgt grote baby’s. De gemiddelde pasgeborene is ongeveer 6% van het gewicht van zijn moeder. Chimpansee baby’s zijn veel kleiner, maar 3% van het totale gewicht van hun moeders. Ook hebben zij de mogelijkheid om zich aan te klampen aan hun moeder, waardoor ze veel gemakkelijker mee kunnen ‘doen’ met alle activiteiten.

Maar hoe zit het met australopithecines? DeSilva meette fossiele botten en berekende de gemiddelde grootte van een Australopithecus baby. De resultaten suggereren dat deze baby’s groot waren, meer dan 5% van het gewicht van hun moeder. Als we kijken naar de grootte van pasgeborenen, lijken de bonobo baby’s dus meer op de moderne mens dan andere aapsoorten. De zwaarte van hun baby’s zou de moeders hebben vertraagd bij hun werkzaamheden, zeker als hun baby’s ook niet de mogelijkheid hadden om zich ‘vast te klampen’.

Als er ook nog andere kinderen waren om voor te zorgen, dan wordt het een nog moeilijker verhaal voor de moeder. De moderne mens is op een bepaald gebied een ongewoon zoogdier. We krijgen namelijk al nieuwe kinderen jaren voordat onze vorige kinderen al zelfstandig kunnen zijn. Het wekt dus geen verbazing dat andere volwassenen, zoals vaders, tantes en oma’s, een bijdrage leveren aan de verzorging van de kinderen.

Moderne moeders hebben ook hulp nodig, dat is niet veranderd. Vrouwen werken al eeuwen. Antropologische studies lieten zien dat vrouwen tenminste de helft van de benodigde calorieen aan eten voor hun familie leverden. Vrouwen waren zeker de eerste maanden na de geboorte van hun baby’s volledig met hen bezig. Maar naarmate hun kinderen ouder werden, pakten ze hun volledige werkzaamheden weer op. Zoals het zoeken naar eten, grond bewerken, voedsel klaarmaken en zorgen voor hout voor het vuur.

Moeders zijn dus altijd werkende vrouwen geweest en het nodig hebben van hulp bij het verzorgen van onze kinderen hoort bij onze geschiedenis.

Referentie
1. J.M. DeSilva. A shift toward birthing relatively large infants early in human evolution. 2011. Proc Natl Acad Sci USA. Jan 18;108(3):1022-7.

Reacties