Ouderschap Zorgt Niet voor Betere Eetgewoonten

Ouderschap zorgt niet voor een beter dieet. Sterker nog: eetgewoonten blijken zelfs wat slechter te worden. De proefpersonen gingen meer verzadigde vetten eten na het krijgen van kinderen. Amerikaanse wetenschappers volgden voor 7 jaar lang mensen met en zonder kinderen.

Er werd eerder verondersteld dat ouders gezonder gaan eten, zodat ze een goed voorbeeld geven aan hun kinderen. Ook zouden hun kinderen dan automatisch gezond(er) eten. Mensen zonder kinderen bleken eerder hun eetpatroon gezond bij te stellen. In de zeven onderzoeksjaren gingen ze gemiddeld 2,1 procent minder verzadigde vetten eten. De koppels met kinderen gingen er 1,6 procent op vooruit. Alleen op het gebied van verzadigde vetten bleek er overigens een significant verschil. De calorie-inname, het drinken van frisdrank en eten van fast-food bracht geen noemenswaardige verschillen.

In Amerika is de marketing van eten voor kinderen sterk gericht op ongezond voedsel. Hier hangt volgens de onderzoekers het verschil met inname van verzadigde vetten mee samen. Waarschijnlijk kiezen de ouders eerder voor ongezond eten, omdat de marketing voor kinderen hierop is gericht. Kinderen willen eerder het voedsel wat ze op de reclame zien, dan de gezondere variant. Het verschil in vetinname lijkt wellicht klein, maar kan mogelijk door de jaren heen zorgen voor kilo’s meer aan lichaamsgewicht.

Referentie
1. H.H. Laroche, R.B. Wallace, L. Snetselaar, S.L. Hillis and L.M. Steffen. 2012. Changes in Diet Behavior when Adults Become Parents. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Volume 112, Issue 6 , Pages 832-839, June 2012.

Reacties