Verschilt de Kwaliteit van Moedermelk per Nationaliteit?

De kwaliteit van moedermelk kan variëren van vrouw tot vrouw. Maar varieërt het ook van populatie tot populatie? Dat klinkt misschien vreemd. Maar als je er over nadenkt, dan hebben mensen over de hele wereld zeer verschillende diëten. En in sommige gevallen kunnen deze verschillende levenstijlen een belangrijke invloed hebben op de algehele gezondheid van de bevolking.  

Een nieuwe studie heeft de kwaliteit van de moedermelk vergeleken tussen twee bevolkingsgroepen; Cincinatti in Amerika en die van de Tsimane, een familie die leeft in de Amazone van Bolivia. Antrolopologe Melanie Martin en haar collega’s analyseerden de moedermelk van 35 vrouwen van iedere bevolkingsgroep. Er werd gekeken naar het verschil in de vetzuren samenstelling.


De wetenschappers kozen voor vetzuren omdat de mens zich heeft ontwikkeld op een dieet met een gebalanceerde variatie van omega 6 en omega 3. Maar tegenwoordig eten veel mensen in de Westerse wereld veel meer omega 6 vetten dan omega 3. Deze dieet switch kan het risico op diverse ziektes, zoals kanker en hartkwalen, verhogen. Baby’s hebben veel omega 3 vetten nodig voor een optimale hersenontwikkeling. Ook voor de ontwikkeling van het zicht zijn deze vetten van belang. Baby’s hebben omega 3 in de baarmoeder en daarbuiten nodig.  

Krijgen sommige baby’s van andere nationaliteiten inderdaad een betere kwaliteit moedermelk dankzij een hoger omega 3 niveau? De Tsimane eten veel vis en wild, beide rijk aan omega 3 vetten. Ze hebben geen toegang tot allerlei geproduceerd voedsel zoals chips en mayonnaise, beide zeer hoog in omega 6 vetten. Uit het onderzoek bleek dan ook dat onder de voedende vrouwen in Tsimane de ratio van omega 6 tegenover omega 3 vetten ongeveer 4 op 1 was. Onder de Amerikaanse vrouwen was de ratio veel hoger, ongeveer 20 op 1.
In de moedermelk van vrouwen uit Tsimane zaten 400% meer vetzuren in vergelijking met de Amerikaanse moedermelk.

De kwaliteit van moedermelk kan dus inderdaad variëren van nationaliteit tot nationaliteit. Maar je kunt er uiteraard zelf voor zorgen dat je eigen moedermelk een hoog niveau van het gezonde omega 3 bevat. Vooral het eten van vis tijdens je zwangerschap en de borstvoedingsperiode zorgt zeer waarschijnlijk voor een verhoging van de omega 3 vetten in je moedermelk. Hier profiteert je baby in ieder geval alleen maar van. 


Referentie
1. M.A. Martin, W.D. Lassek, S.J.C. Gaulin, R.W. Evans, J.G. Woo, S.R. Geraghty, B.S. Davidson, A.L. Morrow, H.S. Kaplan and M.D. Gurven. 2012. Fatty acid composition in the mature milk of Bolivian forager-horticulturalists: controlled comparisons with a US sample. MAY 2012. DOI: 10.1111/j.1740-8709.2012.00412.x

Reacties