Voorjaarsbaby Meer Kans op Anorexia

Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat baby’s geboren in de maanden van maart tot juni meer kans hebben op het ontwikkelen van anorexia nervosa. Bij herfstbaby’s blijkt het tegenovergestelde waar, ze hebben een kleinere kans op het ontwikkelen van deze eetstoornis.

De wetenschappers bestudeerden 1293 mensen met anorexia. Een groot deel van deze  patiënten bleek geboren in de lentemaanden. De herfstmaanden september en oktober kwamen juist niet vaak voor. ‘Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat psychische aandoeningen als schizofrenie en depressie vaker voorkomen bij mensen die in de lente zijn geboren, dus deze uitkomst is wellicht niet zo verrassend,’ geeft onderzoeker Lahiru Handunnetthi aan.

De studie toont alleen het verband tussen het seizoen van geboorte en het mogelijk ontwikkelen van anorexia nervosa aan. De onderzoekers geloven dat omgevingsfactoren rond de tijd van conceptie of als de baby zich aan het ontwikkelen is in de baarmoeder, mogelijk verantwoordelijk zijn.

Het identificeren van de risicofactoren is belangrijk om de resultaten te kunnen begrijpen en wellicht in de toekomst te kunnen helpen om de ziekte te voorkomen. Veranderingen van temperatuur, blootstelling aan zonlicht en de vitamine D inname zijn mogelijke risicofactoren. Ook een infectie of het voedingspatroon van de moeder kunnen mogelijk bijdragen aan een vergroot risico. Meer onderzoek is nodig om de oorzaken van de hogere kans op anorexia voor lentebaby’s te kunnen achterhalen.Referentie
1. L. Handunnetthi, G. Disanto, A.E. Handel, A.E. Para and S.V. Ramagopalan. 2011. Season of birth and anorexia nervosa. British Journal of Psychiatry. Doi: 10.1192/bjp.bp.110.085944.

Reacties