Wennen aan Vast Voedsel - Ervaring

Afgelopen maandag hebben we het gehad over een onderzoek naar het wennen aan vast voedsel bij baby’s: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/07/babys-leren-groente-en-fruit-eten-door.html. Het beginnen aan vast voedsel met onze twee kinderen kan ik me nog goed herinneren. Toen ze voor het eerst wat anders gingen proeven dan mijn moedermelk, ervaarden we dit als een bijzondere mijlpaal.

Onze dochter was zo klaar met wennen aan nieuwe soorten groenten en fruit. Ze vond bijna alles meteen lekker. Niet alleen een zoete banaan of aardbei, maar ook gerust een gekookte aardappel of een portie sperziebonen. Alles was binnen no time toegevoegd aan haar eet ‘repertoire’. Ze hoefde dus niet minimaal acht dagen – zoals in het onderzoek wel gebeurde - blootgesteld te worden aan nieuw eten om het te accepteren.

Hoe anders ging het de tweede keer wennen aan vast voedsel met onze zoon. Na zes maanden stond de spannende dag weer op het programma. Verbaasd waren we toen hij vanaf dag één alles uitspuugde wat hij aangeboden kreeg! Hij vond niets meteen lekker. Wennen aan vast voedsel werd voor hem (en voor ons) een heel proces. Bij hem werkte het zeker zo dat hij fruit en groenten diverse keren voorgeschoteld moest krijgen om het ook maar enigzins te willen eten. Eten echt lekker vinden kwam eigenlijk pas vanaf zijn eerste verjaardag. Toen begon hij pas echt te genieten van vast voedsel.

Bij onze dochter was er geen herhaling van nieuw eten nodig. Ze luste alles al heel snel. Onze zoon had daarentegen zeker vaker aanbieden van nieuwe soorten groenten en fruit nodig. Zonder herhaling had hij weinig verandering van spijs gekend. Inmiddels eten ze allebei behoorlijk gevarieerd. Al heeft onze dochter nog steeds een iets uitgebreidere menukaart dan onze zoon. 

Reacties