Babynamen en Populariteit

Sommige babynamen staan al jaren in de top tien van meest populaire namen. Hoe komt het dat sommige babynamen een trend worden? Dit lijkt wellicht een willekeurig verschijnsel, maar nieuw onderzoek suggereert dat een psychologisch proces kan verklaren waarom sommige namen zo populair worden.

‘We waren geïnteresseerd in de culturele evolutie en of het mogelijk is om te voorspellen welke namen populair gaan worden,’ geeft onderzoeker Jonah Berger aan. De wetenschappers gebruikten data van de US Social Security Administration om alle voornamen van baby’s geboren tussen 1882 en 2006 te verzamelen. Ze ‘verdeelden’ de namen in klanken, of duidelijke geluiden. De naam ‘Karen’ werd bijvoorbeeld zo verdeeld: ‘K EH R AH N.’ De klanken van ieder jaar werden vergeleken met andere jaren om te bepalen of er verbanden waren tussen bepaalde klanken en naam populaireit.

De onderzoekers ontdekten dat namen populairder waren als de klanken waaruit de naam bestond, het jaar ervoor tot de trend behoorde. ‘De overeenkomsten tussen de culturele items beïnvloeden welke naam als volgende populair wordt. Als de naam Katie populair is, dan zijn namen die dezelfde soort klank hebben, zoals Karen, Carl of Katrina waarschijnlijk namen die populair gaan worden in de (nabije) toekomst,’ zegt Berger.

Berger en zijn collega’s keken ook naar de mogelijke samenhang tussen klanken van orkaannamen en babynamen. Orkanen die veel media-aandacht kregen, bleken de voornamen van baby’s te beïnvloeden. Orkaan ‘Katrina’ zorgde bijvoorbeeld voor een toename van 9% van namen die begonnen met de letter ‘K’. De resultaten zorgen voor een inzicht over hoe populariteit van babynamen evolueert met de tijd. Babynamen worden niet populair omdat ze over een uniek karakter beschikken, maar waarschijnlijk eerder omdat ze overeenkomende karakters vertonen met andere populaire namen, muziek of mode.
 


Referentie
1. J. Berger et al. 2012. From Karen to Katie: Using Baby Names to Understand Cultural Evolution. Psychological Science, June 2012.

Reacties