Baby’s Zoeken Juiste Uitdaging - Ervaring

Afgelopen woensdag hebben we het gehad over een onderzoek waaruit bleek dat baby’s op zoek zijn naar precies de juiste uitdaging. Speeltjes mogen bijvoorbeeld niet te complex zijn, maar ook niet te eenvoudig. Bij moeilijke gebeurtenissen die vooruitlopen op hun ontwikkeling of gemakkelijke situaties die ze meteen doorhebben, verliezen baby’s al snel hun aandacht: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/08/babys-vermijden-eenvoudige-en-complexe.html.  

Onze dochter was heel snel afgeleid. Ze had veel behoefte aan het ontdekken van nieuwe dingen. Zo pakte ze speeltjes zelden een derde of vierde keer. Na twee keer was ze er al volledig klaar mee. Nieuwe situaties vond ze prachtig, met haar ogen wijd open ontdekte ze zo snel als ze kon de nieuwe omgeving. Ze zocht dan naar interessante objecten die haar aandacht even konden vasthouden en daarna ging ze meteen weer verder met iets anders boeiends in haar ogen.

Bij onze zoon ging het heel anders. Hij had juist behoefte aan vaste speeltjes. Daar kon hij zich lang mee vermaken. Telkens bleek hij nieuwe ´functies´ te vinden waardoor hij zijn ´oude´ speeltjes weer kon ontdekken. Nieuwe situaties vond hij ook interessant, maar niet zo enerverend als onze dochter. Hij kon zich ook vermaken met vertrouwde situaties en daar nieuwe uitdagingen in vinden.

Volgens onderzoeker Celeste Kidd zijn baby´s geen passieve sponzen. Ze zijn actief op zoek naar de beste informatie die ze kunnen vinden. Dit was duidelijk te merken aan mijn kinderen. Ze zochten allebei precies de juiste uitdaging passende bij hun karakter en ontwikkeling. Ze creëerden hun eigen gepersonaliseerde uitdagingen!

Reacties