Borstvoeding Troost Baby's tijdens Hielprik

Het krijgen van een hielprik is een vervelende gebeurtenis voor baby’s. En voor nieuwbakken moeders is het ook moeilijk om te zien dat hun baby’s een prik moeten ondergaan. Baby’s kunnen tijdens het onderzoek op verschillende manieren worden getroost. Een tijd terug hebben we het effect van huid op huid contact besproken: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/06/huid-op-huid-contact-troost-babys-bij.html. Een andere methode is het toedienen van een suikeroplossing in de mond om baby's te troosten tijdens de (hiel) prik. Ook borstvoeding wordt vaak aangeraden als troostmiddel.

Italiaanse wetenschappers wilden weten welke methode beter was; borstvoeding geven of een suikeroplossing toedienen. In een ziekenhuis werden 101 pasgeboren baby’s tijdens het krijgen van de hielprik en bloedafname geanalyseerd. De baby’s werden willekeurig ingedeeld in de borstvoeding of suikeroplossing groep. Om de hoeveelheid pijn van de baby’s goed in te schatten, werd er gekeken naar verhoging van de hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en hun huilgedrag.

Borstvoeding bleek baby’s het beste te troosten. Hun gemiddelde hartslag was lager, ze hadden een beter zuurstofgehalte en ze huilden minder vaak en de huilbuien waren korter dan bij baby’s die een suikeroplossing hadden gekregen. De studie suggereert dat borstvoeding een betere keuze is dan suikeroplossing om baby’s te troosten tijdens de hielprik en de daarop volgende bloedafname.Referentie
1. L. Codipietro, M. Ceccarelli and A. Ponzone. 2008. Breastfeeding or oral sucrose solution in term neonates receiving heel lance: a randomized, controlled trial. Pediatrics. 2008 Sep;122(3):e716-21.

Reacties