Doorslapen Baby - Ervaring

Afgelopen woensdag hebben we het gehad over een onderzoek naar het slaapgedrag van baby’s: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/08/meeste-babys-slapen-pas-na-eerste-jaar.html. In tegenstelling tot wat veel mensen denken en wellicht zelfs verwachten, bleek dat de meeste baby’s pas na hun eerste jaar de nacht doorslapen. De resultaten verbazen mij helemaal niet. Baby’s horen namelijk niet door te slapen. Hun biologische klok is er op ingesteld om ’s nachts meerdere keren wakker te worden. Mijn baby’s vormden dan ook geen uitzondering op deze regel.

Ook kwam uit het onderzoek dat veel ouders niet de waarheid vertellen als het aankomt op het werkelijke slaappatroon van hun baby. Dit bleek voort te komen uit angst om als ‘slechte ouder’ te worden bestempeld. Als de snelheid van doorslapen echt doorslaggevend zou zijn voor een ‘goede ouder’ certificaat, dan ben ik hier dramatisch voor gezakt. Onze dochter sliep namelijk ‘pas’ met haar tweede jaar door en onze zoon heeft net pas door hoe het moet. En hij is drie.

Ik heb de ‘vertraging’ nooit gezien als falen. Of gedacht dat we niet capabel genoeg waren om onze kinderen te ‘leren’ doorslapen. Ik geloof namelijk niet dat er iets te leren valt. Gelukkig slapen ze nu allebei door. De onderbroken nachten werden weer volledige nachten. Dat is ook pure biologie. Ze gingen vanzelf doorslapen, daar hoefde ik niets aan de doen. Met tijd kwam dit automatisch goed.

Reacties