Gewicht Moeder Beïnvloedt Baby’s Geboortegewicht

Uit Scandinavisch onderzoek blijkt dat het gewicht van vrouwen voordat ze zwanger worden, mogelijk al hun baby’s geboortegewicht beïnvloedt. Ook het aantal kilo’s dat vrouwen bijkomen tijdens hun zwangerschap, kan doorwerken in het gewicht van hun kinderen.

Hoofdonderzoeker Unni Koepp en haar collega’s keken naar 58.383 zwangere vrouwen tussen 2000 en 2007. Ze analyseerden de hoogte van de BMI (Body Mass Index) van de vrouwen voordat ze zwanger werden en hoeveel ze bijkwamen tijdens de zwangerschap. Daarna keken de wetenschappers naar de mogelijke uitwerking hiervan op het geboortegewicht van hun baby’s.

De onderzoeksresultaten lieten zien dat het geboortegewicht van de pasgeborene hoger lag als de moeder een hoger pre-zwangerschap BMI had. Ook was het gewicht van de baby hoger naarmate de moeder meer aankwam tijdens de zwangerschap. Daarnaast bleken vrouwen met een hoger opleidingsniveau, met 17 jaar of meer onderwijs, gemiddeld zwaardere baby’s te krijgen, dan vrouwen met een opleiding van 9 jaar of korter.

‘Vrouwen moeten worden aangemoedigd om een gezond gewicht te hebben voordat ze beginnen met conceptie. Ook is het belangrijk om een gemiddelde gewichtstoename tijdens de zwangerschap aan te houden. Dit helpt allemaal mee om baby’s een gezond geboortegewicht mee te geven,’ geeft onderzoeker Koepp aan. Kennis van het ontstaan en verminderen van overgewicht is belangrijk om de obesitas epidemie tegen te gaan.

Referentie
1. U.M.S. Koepp, L.F. Andersen, K. Dahl-Joergensen, H. Stigum, O. Nass and W. Nystad. Maternal pre-pregnant body mass index, maternal weight change and offspring birthweight. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 2011; DOI: 10.1111/j.1600-0412.2011.01321.x.

Reacties