Huilen Is Sociale Activiteit voor Baby

Als baby’s huilen wordt dit niet vaak bekeken als een uiting van sociaal gedrag. Toch blijkt uit Amerikaans onderzoek dat huilen voor baby’s mogelijk een sociale activiteit is. Voor de studie werden 20 moeder-baby paren één keer per week geobserveerd. De sessies duurden 7 uur per keer en vonden plaats met 2, 3, 4 en 5 weken oud.   

Er werd gekeken naar het huilgedrag van de baby en het mogelijke verband met de relatie tussen moeder en kind. De moeder-baby paren werden bestudeerd in twee sociale contexten; de moeder hield de baby vast tijdens het huilen of ze hadden geen lichamelijk contact tijdens een huilbui. Er bleken significante individuele verschillen in de hoeveelheid huilen in beide contexten.

Daarnaast keken de onderzoekers naar de hoeveelheid en manier van aandacht die moeders aan de baby’s gaven gedurende de sessies. De relatie tussen moeder en kind bleek invloed te hebben op het huilgedrag van de baby. De invloed was alleen merkbaar als de moeder de baby vast mocht houden om te troosten. Bij geen lichamelijk contact kon dit niet worden aangetoond.

De wetenschappers concluderen dat de kwaliteit van de moeder-baby relatie wordt gereflecteerd in baby’s huilgedrag als ze fysiek contact hebben. Hoe beter de band tussen hen is, hoe beter moeder haar baby kan troosten door aanraking. Het huilen van baby’s kan volgens de resultaten in een sociale context worden geplaatst. Het sociale aspect moet door ouders worden meegenomen om het huilgedrag van hun baby volledig te kunnen begrijpen.


Referentie
1. C. Acebo and E.B. Thoman. 2006. Crying as social behavior. DOI: 10.1002/1097-0355(199221) 13:1<67::AID-IMHJ2280130110>3.0.CO;2-#.

Reacties