Kunnen Mannen een Zwangerschap Ervaren?

Ja. Tenminste wel als het aan Japanse wetenschappers ligt. Voor mannen is het nu mogelijk om een zwangerschap te simuleren door het dragen van een speciaal pak. Takuya Iwamoto en zijn team wilden een pak ontwikkelen die het gewicht, temperatuur, bewegingen en de hartslag van de foetus nabootst.  Op onderstaande video kun je zien hoe het pak werkt:Het
 apparaat kan het negen maanden lange proces in slechts twee minuten nabootsen. Het schort kan ook langer worden gedragen, om een zwangerschap echt dag per dag te ervaren. Om de foetus te simuleren wordt er gebruik gemaakt van een vier liter zware zak gevuld met warm water. Deze zak water begint leeg en wordt steeds meer gevuld naarmate de zwangerschap vordert, om zo de groei van de foetus na te bootsen. De schopjes van de baby worden gecreeërd door 45 ballonnen te laten uitzetten en samentrekken.

Het systeem bevat ook een versnellingsmeter en aanraak sensoren, die kunnen zorgen voor interactie tussen ‘baby’ en drager. Als het pak aangesloten wordt op de computer, dan zorgt de software voor een 3D model van de foetus. De baby verandert van gezichtsuitdrukkingen gedurende de verschillende trimesters van de zwangerschap. De foetus is bijvoorbeeld in een goede bui als de drager van het schort zijn ‘buik’ aait. Als de persoon te snel beweegt dan reageert de baby hier ook op door drukker te worden.

De wetenschappers hopen dat het systeem mannen kan helpen om zwangere vrouwen en hun ongemakken beter te begrijpen. Ook vindt Iwamoto zijn uitvinding ideaal om mannen de kans te geven om het gevoel van een zwangerschap te ervaren.


 


Referentie
1. T. Iwamoto et al. 2011.
Future of Virtual Reality: What pregnancy feels like. Japan Advanced Institute of Science and Technology. Siggraph, August 2011.

Reacties