Moeder-Baby Band Speelt Grote Rol in Later Leven

Het vermogen om te vertrouwen, lief te hebben en een conflict op te lossen, begint al in de kindertijd. Maar veel vroeger dan de meeste mensen waarschijnlijk verwachten. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek. ‘Je ervaringen met je moeder gedurende de eerste 12 tot 18 maanden van je leven, verspellen al je gedrag in een romantische relatie 20 jaar later,’ vertelt onderzoeker Jeffry Simpson.

De wetenschappers volgden 75 kinderen van moeders met een laag inkomen van geboorte tot en met hun dertigste levenjaar. Ze keken ook naar hun vrienden en romantische partners. Toen de kinderen baby’s waren, werd er onderzocht hoe sterk de band met hun moeders was. Daarna kwamen de kinderen regelmatig terug om hun emotionele en sociale ontwikkeling te volgen. De onderzoekers concentreerden zich op hun vaardigheden en weerkracht om problemen met vrienden op te lossen en - naarmate ze ouder werden – met hun liefdesrelaties. Meerdere analyses zorgden voor bewijs van een vroege codering van gedrag. Er bleek een verband tussen de band die moeder en baby samen hadden en de keuzes die de kinderen later maakten in hun liefdesleven.

‘Nog voordat je dingen gaat herinneren - zelfs voordat je kunt praten - leer je al bepaald gedrag in je hersens aan. Of je het waard bent om goed behandeld te worden bijvoorbeeld,’ geeft Simpson aan. Terwijl gedrag van mensen kan veranderen met nieuwe relaties en therapie, blijken oude patronen in moeilijke tijden weer terug te komen. Een baby die weinig liefde ervaart, kan later een defensieve volwassene worden. Terwijl de baby wiens moeder veel aandacht en ondersteuning biedt, later vertrouwen heeft in de goedheid van andere mensen.

Al is het moeilijk, het is volgens Simpson wel mogelijk om met het juiste inzicht vroeg aangeleerd gedrag aan te passen: ‘Als je zelf onder ogen ziet hoe je aan je gedrag bent gekomen en je zelf een band opbouwt met een vertrouwenswaardige partner, dan kun je mogelijk alles omkeren. Oude patronen kunnen worden overwonnen. Een baby met een oneerlijke start, kan een loyaal mens worden. Een ongewenst kind kan leren om lief te hebben.’Referentie
1. J.A. Simpson, W.A. Collins and J.E. Salvatore. The Impact of Early Interpersonal Experience on Adult Romantic Relationship Functioning: Recent Findings From the Minnesota Longitudinal Study of Risk and Adaptation. Current Directions in Psychological Science, 2011; 20 (6): 355 DOI: 10.1177/0963721411418468.

Reacties