Motorische Mijlpalen Staan met Elkaar in Verbinding

Grote sprongen in baby’s motorische ontwikkeling zijn belangrijke mijlpalen. De leeftijden waarop de sprongen plaatsvinden, verschillen per kind. Maar is er in de ontwikkeling van de baby’s zelf wel een samenhang te ontdekken? Japanse wetenschappers wilden het antwoord op deze vraag weten. Ze vroegen zich af of baby’s die vroeg leren omrollen en rechtop zitten ook automatisch vroeg gingen lopen.

De wetenschappers onderzochten 290 gezonde, voldragen baby’s. De kinderen werden op de leeftijd van 4 en 9 maanden op drie motorische mijlpalen – omrollen, rechtop zitten en kruipen –  door een kinderarts en een ontwikkelingspsycholoog beoordeeld. Daarna kregen de ouders met 18 en 27 maanden een vragenlijst over de leeftijd waarop hun baby’s leerden lopen en hoe deze ontwikkeling was gegaan.

Kinderen die met 4 maanden al konden omrollen en zitten met 9 maanden, bleken eerder te lopen dan kinderen die deze vaardigheden op die leeftijd nog niet hadden. Kinderen die kropen hadden een maand ‘vertraging’ op leren lopen en baby’s die helemaal niet vooruit kwamen hadden weer twee maanden ‘vertraging’ in vergelijking met de fervente kruipers.

De leeftijd waarop de baby’s leerden omrollen, zitten en kruipen bleek samen te hangen met de leeftijd waarop ze gingen lopen. Hoe jonger ze de eerste twee motorische mijlpalen hadden bereikt, hoe vroeger ze gingen lopen. De onderzoekers geven verder aan dat iedere baby zijn eigen tempo heeft en dat variaties in motorische ontwikkeling - zolang ze binnen de marges vallen - normaal zijn.Referentie
1. S. Kimura - Ohba, A. Sawada, Y. Shiotani, S. Matsuzawa, T. Awaya and H. Ikeda, M. Okada and K. Tomiwa. 2011. Variations in early gross motor milestones and in the age of walking in Japanese children. Pediatr Int. 2011 Dec;53(6):950-5. doi: 10.1111/j.1442-200X.2011.03423.x.

Reacties

  1. mijn dochter is 11 maanden kan nog niet uit zichzelf gaan zitten, zich niet optrekken en niet kruipen.. ook praat ze nog niet, moet ik mij zorgen gaan maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ieder kind volgt zijn of haar eigen ontwikkeling. Er is dus geen sprake van een standaard patroon. Maar als je je er niet fijn bij voelt en je vragen stelt bij haar ontwikkeling, dan is het wellicht aan te raden om dit te bespreken met je huisarts of op het consultatiebureau.

      Verwijderen

Een reactie posten