Potje Babyvoeding Bevat Weinig Voedingsstoffen

Uit Engels onderzoek blijkt dat kant-en-klare baby maaltijden slechts 1/5 van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van calcium, magnesium, zink, ijzer en andere mineralen bevatten. De wetenschappers onderzochten acht verschillende potjes babyvoeding van vier bekende merken uit de schappen van de grootste supermarkten in Engeland.

De monsters bestonden uit vier vlees- en vier groentemaaltijden. De voedingsstoffen in alle potjes werden gemeten met een speciale techniek genaamd ICP-OES.  Als een baby per dag één potje met vlees en één potje met groente eet en daarop 600ml kunstvoeding drinkt, dan krijgt ze nog niet genoeg calcium, magnesium, koper en selenium binnen. Gemiddeld zaten deze voedingsstoffen op 20% of lager dan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid voor kleine kinderen.

Hoofdonderzoeker Nazanin Zand geeft aan dat de uitkomsten duidelijk aangeven dat deze vorm van bijvoeding in combinatie met kunstvoeding niet voldoende voedingsstoffen geeft. ‘Het is zo belangrijk dat baby’s vanaf zes maanden een gezonde maaltijd en borstvoeding blijven krijgen,’ geeft Zand aan.

Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s, ook nadat het eerste halve levensjaar voorbij is. Moedermelk zorgt ervoor dat baby’s de aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen dagelijks binnen krijgen. Volgens Zand zou kunstvoeding alleen een optie moeten zijn, als borstvoeding niet mogelijk is. De resultaten geven verder aan dat er behoefte is aan het verbeteren van de voedingswaarde van potjes babyvoedingen. Daarnaast moet de regelgeving voor babyvoeding strenger worden gecontroleerd en nageleefd.

 
Referentie
1. N. Zand, B.Z. Chowdhry, F.B. Zotor, D.S. Wray, P. Amuna and F.S. Pullen. 2011. Essential and trace elements content of commercial infant foods in the UK. Food Chemistry, 2011; 128 (1): 123. DOI: 10.1016/j.foodchem.2011.03.005.

Reacties