Samenstelling Moedermelk Wisselt per Dagdeel

De hoeveelheid van bepaalde ingrediënten in moedermelk verandert iedere 24 uur naar behoefte van de baby. Een Spaanse studie toont aan dat moedermelk bijvoorbeeld baby’s helpt door extra ‘slaap’ ingrediënten in de nachtvoedingen mee te te geven.

Moedermelk bevat diverse ingrediënten, zoals nucleotiden. De wetenschappers keken naar drie soorten nucleotiden; adenosine, guanosine en uridine. Deze ingrediënten kunnen er voor zorgen dat baby’s energieker of juist relaxter (slaperiger) worden. De moedermelk van 30 vrouwen werd geanalyseerd. Ze moesten zes tot acht keer per dag over een periode van 24 uur een monster afleveren.

Uit het onderzoek bleek dat de samenstelling van de melk verandert gedurende de dag. Het hoogste niveau van nucleotiden werd gevonden in de nacht moedermelk tussen 20.00 en 8.00. Borstvoeding blijkt dus een belangrijke rol te vervullen als natuurlijk slaapmiddel voor baby’s. Daarnaast kan de samenstelling van moedermelk met minder nucleotiden zorgen voor fijne energie voor overdag.Referentie
1. C.L. Sánchez et al. 2009. The possible role of human milk nucleotides as sleep inducers. Nutritional Neuroscience,12 (1): 2 DOI: 10.1179/147683009X388922.

Reacties