Slaapgebrek na Komst Baby - Ervaring

Afgelopen donderdag hebben we het gehad over een studie naar slaapgebrek in de eerste weken na geboorte van de baby en de invloed hiervan op de relatie van ouders: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/08/slaapgebrek-eerstgeborenen-zorgt.html. Slaapgebrek bleek een negatieve impact op de onderlinge relatie te hebben.

Slaapgebrek hoort voor mij bij het krijgen van kinderen. Met verbazing heb ik diverse nachten bijna niet geslapen en dag erna toch weten te functioneren. Gelukkig gaf ik borstvoeding en sliepen onze kinderen vanaf dag één bij ons op de slaapkamer. Dat maakte de onderbrekingen van de nacht in ieder geval een stuk minder lang en intensief. Als ze wakker werden, dan was het meestal al snel opgelost door ze borstvoeding te geven. Dan kwamen ze weer tot rust en konden we weer verder slapen.  

Na een nacht gevuld met wakker worden en weer opnieuw in slaap (proberen) te vallen, kon de dag erna zwaar vallen. Dan moesten we soms sterk in onze schoenen staan, om onze relatie niet (teveel) te laten beïnvloeden door ons slaapgebrek. Voor ons heeft relativeren van de situatie altijd goed geholpen. Het was een tijdelijke en vooral ook normale periode. Baby’s horen diverse keren per nacht wakker te worden. Het hoort bij de normale, biologische ontwikkeling van kinderen. Daarnaast konden de nachten zwaar zijn, maar zorgden ze ook regelmatig voor intiem geluk. Daar haalden we dan weer nieuwe energie vandaan voor de volgende dag.

De conclusie van het onderzoek was dat een goede voorbereiding essentieel zou zijn. Ik vraag me echter af of het echt mogelijk is om je voor te bereiden op slaapgebrek. Ik had me – vermoed ik – niet kunnen voorbereiden op het slaapgebrek. Ook de echte impact van al die nachtelijke onderbrekingen op je relatie is naar mijn mening niet voor te stellen, tot de situatie zich echt voordoet.

Wel kan ik me zeker vinden in de mogelijke voordelen van een langer zwangerschaps- en ouderschapsverlof. De eerste weken voelde ik me overrompeld. Door intens geluk, maar ook door vermoeidheid. Daarna begint alles pas een plaats te krijgen. Meestal op het moment dat het verlof ten einde loopt. Langer verlof zorgt er mogelijk voor dat ouders langer de kans krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie. En meer tijd krijgen om met het nieuwe slaapritme van hun baby om te gaan. 

Reacties