Yoga Goede Behandeling voor Zwangerschapsdepressie

Een psychologische behandeling bij zwangerschapsdepressie kan een goede impact hebben op moeder en baby. Alleen zijn er meer enkele vrouwen die een dergelijke behandeling krijgen aangeboden. Meestal krijgen vrouwen met een verhoogd risico medicijnen voorgeschreven om de depressie te onderdrukken. Amerikaanse wetenschappers wilden bestuderen of mindfulness yoga ook een oplossing kan zijn.

De zwangeren kregen een programma van 10 weken aangeboden. De 18 vrouwen die meededen aan het onderzoek hadden een hoog risico op het ontwikkelen van psychologische problemen tijdens hun zwangerschap. Ze vertoonden aan het begin van de cursus al hoge kenmerken van zwangerschapsdepressie. De vrouwen waren tussen de 12 en 26 weken zwanger. Tijdens het volgen van het programma moesten de vrouwen aangeven door middel van scores hoe ze zich voelden. Hun niveau van depressie, mindfulness en hun band met de foetus werden voor en na de yoga cursus genoteerd.  

Aan het einde van het programma bleken de symptomen van depressie bij de zwangere vrouwen significant minder geworden. Terwijl mindfulness en de moeder-baby band significant waren gestegen. De onderzoekers geven aan dat deze pilot studie laat zien dat deze vorm van yoga mogelijk een effectieve behandeling kan zijn tegen zwangerschapsdepressie als alternatief voor medicijnen. Volgens onderzoeker Maria Muzik slikken veel zwangere vrouwen liever geen antidepressiva, omdat ze de ontwikkeling van hun foetus niet willen schaden door gebruik van medicijnen. Daarom zou de mindfulness yoga training voor veel vrouwen met een verhoogd risico op depressie een fijne oplossing betekenen.


Referentie
1. M. Muzik, S.E. Hamilton, K.L. Rosenblum, E. Waxler and Z. Hadi. 2012. Mindfulness yoga during pregnancy for psychiatrically at-risk women: Preliminary results from a pilot feasibility study. Published online 16 July 2012, Complementary Therapies in Clinical Practice.

Reacties