10 Maanden Oude Baby Begint Gedachtegang te Begrijpen

Volgens een Amerikaans onderzoek beginnen baby’s van 10 maanden oud met het begrijpen van de gedachtegang van andere mensen. Dit biedt een nieuw inzicht in hoe mensen kennis tot zich leren nemen en hoe communicatie ontstaat.

Het onderzoek bestond uit het monitoren van baby’s gedurende verschillende onderdelen van een psychologische test. Tijdens de test gaf een acteur zijn voorkeur voor bepaalde objecten aan. De wetenschappers hielden de tijd bij dat de baby staarde naar de verschillende scenario’s.  De baby’s keken langer wanneer de acteur zijn voorkeur veranderde, een indicatie dat de baby’s de verandering inzien. Dit liet de onderzoekers concluderen dat de baby’s begrepen hoe de acteurs dachten over hun objecten.

‘Het begrijpen van andere mensen is een belangrijke factor bij succesvolle communicatie. Mensen beginnen dit al op een zeer jonge leeftijd te leren,’ zegt hoofdonderzoeker Yuyan Luo. De studie duidt aan dat baby’s, zelfs al voordat ze verbaal kunnen communiceren, de gedachtegang van andere mensen kunnen doorgronden. Zelfs als de gedachte niet overeenkomt met wat de baby ziet als de waarheid, psychologen noemen dit ‘vals geloof’.

‘Toen de acteur niet zag dat het object van zijn voorkeur werd weggehaald of toegevoegd, leken de baby’s deze informatie te gebruiken om de reactie van die persoon te interpreteren,’ geeft Luo aan. De baby’s leken te begrijpen dat het gedrag van de acteur werd beïnvloed door wat hij wel of niet kon zien. En daarom begrepen ze wat de acteur dacht. Deze bevindingen zijn consistent met gelijkwaardige onderzoeken met oudere kinderen.

Deze studie is één van de eerste die onderzoekt hoe baby’s in hun eerste levensjaar de gedachtegang van andere mensen leren te begrijpen. Bij verder onderzoek verwacht Luo dat er meer duidelijkheid komt in hoe mensen leren communiceren.
Referentie
1. Y. Luo. Do 10-month-old infants understand others’ false beliefs? Cognition, 2011; 121 (3): 289 DOI: 10.1016/j.cognition.2011.07.011.

Reacties