Antibiotica bij Baby Zorgt Mogelijk Later voor Overgewicht

Het geven van antibiotica aan baby’s kan volgens wetenschappers mogelijk meer schade aanrichten dan goed doen. Volgens een nieuwe studie kan het toedienen van antibiotica om hen te genezen van bijvoorbeeld een infectie, mogelijk leiden tot overgewicht op latere leeftijd.

De wetenschappers onderzochten meer dan 11.000 kinderen geboren in 1991 en 1992 die medicijnen hadden gekregen voordat ze zes maanden oud waren. Op driejarige leeftijd bleken de kinderen die behandeld waren met antibiotica 22% meer kans te hebben op overgewicht. ‘Normaal gesproken denken we dat de basis van onze obesitas epidemie ligt in een ongezonde levensstijl en gebrek aan beweging, maar steeds meer studies laten zien dat het waarschijnlijk gecompliceerder in elkaar zit,’ legt onderzoeker Leonardo Trasande uit.

‘Bij baby’s wordt de bacteriesamenstelling van de darmen voor een groot deel al vastgelegd voor de rest van hun leven. De vroege blootstelling aan antibiotica kan mogelijk (een deel van) de gezonde bacteriën doden en zorgen voor een negatief effect op het verteringsvermogen van kinderen,’ vervolgt Trasande. De onderzoekers geven aan dat hun resultaten suggereren dat er in ieder geval een verband is tussen antibiotica op jonge leeftijd en het later ontwikkelen van overgewicht. Verder onderzoek is nodig om te kijken hoe direct die link is.
Referentie
1. L. Trasande, J. Blustein, M. Liu, E. Corwin, L.M. Cox and M.J. Blaser. 2012. Infant antibiotic exposures and early-life body mass. International Journal of Obesity, DOI: 10.1038/ijo.2012.132.

Reacties