Baby Kan Pijn van Aanraking Onderscheiden met 35 Weken

Baby’s kunnen pijn van een normale aanraking onderscheiden vanaf 35-37 weken, net voordat ze normaal gesproken worden geboren. Dit is de uitkomst van een Engels onderzoek. ‘Premature baby’s die jonger zijn dan 35 weken hebben dezelfde hersenreactie als ze aanraking of pijn ervaren. Na deze periode volgt er een langzame verandering. De hersens starten dan het proces op om de twee soorten stimulaties anders te ervaren,’ geeft onderzoeker Rebeccah Slater aan.

Wetenschappers bekeken de hersenactiviteit van 46 baby’s. Hiervan waren 21 baby’s te vroeg geboren. Door gebruik te  maken van een EEG hersenscan konden de onderzoekers de hersenactiviteit van baby’s meten terwijl ze de hielprik ondergingen. De verschillende stadia van hersenontwikkeling van 28 tot en met 37 weken werden geanalyseerd. Bij de premature baby’s gaf de EEG een reactie van niet-specifieke neurale ‘uitbarstingen van elektrische activiteit in de hersens aan. Maar vanaf 35- 37 weken bleken baby’s hersens anders te reageren. De reactie vond in specifieke gebieden van de hersens plaats, een indicatie dat ze pijnlijke stimulatie anders ervaarden dan gewone aanraking.
 
‘We hebben een fundamentele vraag over de ontwikkeling van mensen in deze studie: Wanneer beginnen baby’s met het onderscheiden van sensaties? Bij hele jonge hersens volgt er na iedere stimulatie een ‘ontploffing’ van activiteit, maar vanaf een bepaalde periode in hun ontwikkeling beginnen baby’s specifiek op de stimulatie te reageren,’ zegt hoofdonderzoeker Lorenzo Fabrizi.

Eerdere studies hebben rond dezelfde tijd een gelijke verandering van hersenactiviteit bij baby’s aangetoond. Dit suggereert dat 35-37 weken een belangrijke periode is waarin neurale connecties worden gevormd in diverse delen van de hersens.
Referentie
1. L. Fabrizi, R. Slater, A. Worley, J. Meek, S. Boyd, S. Olhede and M. Fitzgerald. 2011. A Shift in Sensory Processing that Enables the Developing Human Brain to Discriminate Touch from Pain. Current Biology, 2011; DOI: 10.1016/j.cub.2011.08.010.

Reacties