Baby's Geslacht Bepaalt Reactie op Zwangerschapsstress

Nieuw onderzoek toont aan dat het geslacht van de baby bepaalt hoe het reageert op stress gedurende de zwangerschap en het vermogen om zwangerschapscomplicaties te overleven. Mannelijke en vrouwelijke foetussen laten na blootstelling aan stress verschillende groei en ontwikkeling patronen zien.

De mannelijke foetus blijkt te doen alsof moeder geen stress heeft en blijft doorgroeien, zodat hij zo groot kan worden als mogelijk. De vrouwelijke foetus reageert anders op stress van haar moeder. Ze vermindert haar groei. Niet veel, maar wel genoeg om net onder het gemiddelde te belanden. Als er een andere complicatie bij komt, zoals een andere vorm van stress of ziekte bij de moeder, blijft het meisje op dezelfde manier doorgroeien. De jongen reageert hier echter niet goed op en blijkt dan een groter risico te hebben op vroeggeboorte, stoppen met groeien of zelfs sterven in de baarmoeder.

Bij zwangerschappen waar sprake was van astma, pre-eclampsia (zwangerschapsvergiftiging) en roken werden al eerder afwijkingen in de groei op basis van geslacht gevonden. Maar ook andere stressvolle situaties, zoals psychologische stress, blijken nu de groei van de foetus te beïnvloeden. De placenta gaat anders functioneren door het stresshormoon cortisol. Hierop passen de mannelijke en vrouwelijke foetussen hun groei aan. Bij meisjes zorgt een verhoging van cortisol voor een vermindering van groei, maar dezelfde verhoging zorgt bij jongens in eerste instantie voor geen verandering in de placenta functie. Pas als er meer stressfactoren bij komen, reageert de placenta van de mannelijke foetus op het verhoogde cortisolniveau.
 
De wetenschappers geven aan dat dit onderzoek mogelijk kan leiden tot geslacht specifieke behandeling tijdens een stressvolle zwangerschap en daarna voor premature baby’s. Het is belangrijk om verloskundigen en gynaecologen te helpen om de groei en ontwikkeling van een foetus met een verhoogd stressniveau beter te interpreteren.
Referentie
1. V. Clifton et al. 2010. Sex of baby drives response to pregnancy stress. University of Adelaide.

Reacties