Borstvoeding Verhoogt Beschermend Gevoel Moeder

Onderzoeker Jennifer Hahn-Holbrook en haar collega’s analyseerden de reacties van 54 vrouwen op een bijzonder experiment. Voordat het experiment begon, moesten ze luisteren naar instructies. De onderzoeksassistent gedroeg zich niet zoals verwacht. Ze was arrogant, kauwde overduidelijk op haar kauwgum, checkte haar telefoonberichten en negeerde alle participanten. Nadat de training sessie voorbij was, kregen de vrouwen een eigen kamer met computer toegewezen. Ze moesten een computerspel spelen tegen de onderzoeksassistent.

Na iedere ronde kreeg de winnaar de mogelijkheid om de verliezer te ‘straffen’. Met één druk op de knop, kon de winnaar een onaangenaam hard geluid aan haar tegenstander laten horen. De eerste ronde werd telkens gewonnen door de onderzoeksassistent. Uiteraard liet ze duidelijk horen dat ze gewonnen had, door de knop lang in te drukken en de participant te overladen met een hard geluid. Maar de volgende ronde won de participant. En wat besloten de vrouwen daarna te doen? Dit bleek samen te hangen met het soort voeding dat ze aan hun baby’s gaven.

De wetenschappers vergeleken de reacties van borstvoedende moeders met degene die kozen voor kunstvoeding en vrouwen die geen kinderen hadden. Zogende dieren – zoals moederberen, katten en schapen – reageren met meer agressie op bedreigingen. Dit zorgt ervoor dat moeders hun baby’s beter kunnen beschermen. Met het experiment wilden de onderzoekers bepalen of mensen ook een dergelijke reactie laten zien.  

De uitslag bleek overduidelijk. Vrouwen die exclusief borstvoeding gaven bleken twee keer zo ‘agressief’ te reageren als vrouwen die kunstvoeding gaven en vrouwen zonder kinderen. Doordat de onderzoeksassistent met haar ongewenste gedrag hun agressie opwekte, reageerde de borstvoedende moeders instinctief. Vanuit waarschijnlijk hetzelfde perspectief als andere zoogdieren dit doen: het beschermen van hun baby. De agressie is ook niet bedoeld om per se gevechten uit te lokken, maar eerder om defensief te kunnen reageren en mogelijk gevaarlijke situaties hierdoor te kunnen omkeren.

De onderzoekers controleerden ook de bloeddruk van de vrouwen voor en na de confrontatie. Borstvoedende moeders bleken een lagere bloeddruk te hebben en hun bloeddruk bleek ook nauwelijks gestegen na het moeizame experiment. De resultaten van het onderzoek suggereren dat borstvoeding vrouwen stimuleert om te reageren met defensieve agressie. Waarschijnlijk zorgt de borstvoeding voor een verlaging van hun stressniveau, waardoor ze anders reageren op bedreigingen. Ze voelen zich minder geremd en laten zich eerder gaan in een confrontatie. En dit is waarschijnlijk allemaal gebaseerd op hun moederlijke instinct om hun baby optimaal te beschermen.Referentie
1. J. Hahn-Holbrook, J. Holt-Lunstad, C. Holbrook, S.M. Coyne and E.T. Lawson. 2011. Maternal Defense. Breast Feeding Increases Aggression by Reducing Stress. DOI: 10.1177/0956797611420729.

Reacties