Diepe Band met Baby – Ervaring

Een bijzonder interessant onderzoek hebben we afgelopen vrijdag besproken: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/09/diepe-band-ouders-en-baby-investering.html. De studie ging over hoe belangrijk een goede relatie met je baby is. En dat een positieve band een investering vormt voor de kleuterperiode. Naar mijn mening ontwikkelen we – net als een deel van de gezinnen in het onderzoek – een diepe, positieve en responsieve relatie met onze kinderen. Soms kan deze manier van laten opgroeien best vermoeiend zijn. We investeren een heleboel tijd en energie in onze kinderen. Maar met onze dochter van negen en onze zoon van drie plukken we zeker al de vruchten van ons ‘harde’ werken.

Er heerst een soort natuurlijke ‘rangorde’ zonder dat er dwingende discipline aan te pas komt. Wat mij vooral opvalt is dat onze kinderen iets doen vanuit de juiste motivatie. Niet omdat ze er iets materialistisch voor terugkrijgen of omdat ik ze dwing om iets te doen. Maar gewoon omdat ze willen luisteren. Ze willen me graag helpen. Natuurlijk luisteren ze niet altijd perfect en zijn we het echt niet altijd met elkaar eens. Maar over het algemeen luisteren ze gemakkelijk naar me. Allebei onze kinderen vertonen zelfregulerend gedrag. Naarmate ze ouder worden wordt dit steeds duidelijker. Als er bijvoorbeeld een conflict is tussen onze dochter en onze zoon, dan probeert onze oudste vaak al zelf een oplossing voor het probleem te vinden.

Ik ervaar nu zelf hoe belangrijk die eerste jaren zijn. Maar vindt het belang hiervan ook terug in de wetenschap. Hoe meer onderzoeken ik doorneem, hoe duidelijker me wordt dat baby’s al zoveel meer kunnen, voelen en weten dan eerder werd verondersteld. Daarom is het ontwikkelen van een goede, positieve relatie van groot belang, juist in die eerste levensfase. Dat is de periode waarin de basis wordt gelegd voor de rest van hun leven.

Reacties