Duur Zwangerschap – Ervaring

Afgelopen vrijdag hebben we het gehad over de duur van een zwangerschap. En besproken we waarom mensen negen maanden zwanger zijn: http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/08/waarom-duurt-een-zwangerschap-9-maanden.html. De verklaring volgens het nieuwe antropologische onderzoek was dat baby’s rond 40 weken geboren moeten worden omdat moeders de energiebehoefte van hun baby’s dan niet meer kunnen vervullen. Ze bereiken gedurende de zwangerschap bijna hun energie plafond en kort daarna vindt de bevalling plaats.

Zou dit dan ook de verklaring zijn waarom sommige vrouwen bevallen met 37 weken en andere met 42 weken nog steeds zwanger zijn? Bereiken deze vrouwen dan pas later hun energie plafond? Waarschijnlijk bepaalt de foetus wanneer de bevalling bevindt. Merkt de foetus dan wanneer zijn energiebehoefte te hoog wordt voor de moeder?

Zelf ben ik relatief lang zwanger. Met 41 weken droeg ik beide kinderen nog. Onze dochter kwam één dag later (41w1d) en onze zoon voegde er nog één dag aan toe (41w2d). Met 37 weken kreeg ik bij mijn zoon een liggingsecho, toen schatte de verloskundige hem in op 3200 gram. Hij werd vier weken later geboren met 4150 gram. Nu kan de schatting best krap zijn geweest, maar er zal heus een kern van waarheid in hebben gezeten.

Mijn lichaam had schijnbaar nog genoeg energie om mijn baby’s verder te laten groeien. En vanaf 41 weken was de (moeder) koek letterlijk op. Mijn kinderen besloten toen dat het tijd was om het warme nest te verlaten. Volgens dit onderzoek zou het een plausibele verklaring zijn. Zo had ik er nog nooit over nagedacht. Dit onderzoek heeft me een frisse en boeiende kijk gegeven op de duur van mijn zwangerschappen!

Reacties