Effect van 2D en 3D Echo’s op Moeder-Foetus Band

Voor veel vrouwen wordt het pas echt duidelijk dat ze zwanger zijn, als hun foetus bewegend in beeld te zien is. Een Australisch onderzoek wilde het effect bestuderen van 2D en 3D echo’s op de moeder-foetus band. En of de vrouwen - na het zien van de echo - gezonder gingen leven.

Aan de studie deden 68 vrouwen mee. Ze waren allemaal in verwachting van hun eerste kind. Met 12 en 18 weken kregen ze een echo aangeboden. De zwangeren moesten voor de echo’s een vragenlijst invullen over hun huidige moeder-foetus relatie en levensstijl. Daarop werd er willekeurig besloten of de vrouwen een 2D of 3D echo kregen. Eén week na de echo moesten ze dezelfde vragenlijst opnieuw invullen.

Moeder-foetus band bleek zowel na een 2D of 3D echo verbeterd. De echo met 12 weken zorgden voor de grootste verandering in de relatie. Over het algemeen bleken de vrouwen er niet (nog) gezonder van te gaan leven. Verder was er geen significant verschil tussen vrouwen die een 2D of 3D echo hadden gehad. De 3D echo’s zorgden niet voor extra veranderingen.Referentie
1. B. Sedgmen, C. McMahon, D. Cairns, R.J. Benzie and R.L. Woodfield. 2006. The impact of two-dimensional versus three-dimensional ultrasound exposure on maternal-fetal attachment and maternal health behavior in pregnancy. Ultrasound Obstet Gynecol. 2006 Mar;27(3):245-51.

Reacties