Goede Vader-Baby Relatie Belangrijk voor Ontwikkeling

De band tussen moeder en baby vormt een belangrijke basis voor het latere leven van het kind. Laatst hebben we een onderzoek besproken over het belang van een goede moeder-baby relatie: http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/08/moeder-baby-band-speelt-grote-rol-in.html. Ook vaders spelen van begin af aan een belangrijke rol in de ontwikkeling van hun kinderen blijkt uit Engels onderzoek.

Aan de studie deden 192 families mee. De vader-baby relatie werd in het huis van het gezin beoordeeld op het moment dat het kind drie maanden oud was. Op de leeftijd van één jaar kregen de ouders een vragenlijst over mogelijke gedragsproblemen van hun kinderen. De gegevens van de enquête en het familiebezoek werden geanalyseerd en onderzocht op mogelijke samenhang.  

De resultaten suggereren dat een afstandelijke relatie tussen vaders en hun baby’s mogelijke gedragsproblemen voorspelt. Als de vader-baby relatie te wensen over laat, kan dit al meetellen voor de ontwikkeling van het kind. De onderzoekers geven aan dat er meer aandacht moet komen voor het aankaarten van problematische vader-baby relaties, zodat de mogelijkheid ontstaat om preventieve hulp te bieden en op die manier gedragsproblemen in het latere leven van de kinderen te vermijden.Referentie
1. P.G. Ramchandani, J. Domoney, V. Sethna, L. Psychogiou, H. Vlachos and L. Murray. 2012. Do early father-infant interactions predict the onset of externalising behaviours in young children? Findings from a longitudinal cohort study. J Child Psychol Psychiatry. DOI: 10.1111/j.1469-7610.2012.02583.x.

Reacties