Kans op Jongen of Meisje Mogelijk door Gen Bepaalt

Er zijn gezinnen waarbij alleen dochters of zonen worden geboren. Zelfs als de gezinnen groot zijn, blijven ze bestaan uit kinderen van hetzelfde geslacht. Is dit gewoon puur toeval? Of zit er toch meer achter? Een Engelse studie helpt mogelijk om dit bijzondere fenomeen te verklaren.

De wetenschappers bestudeerden 927 familie stambomen, met in totaal informatie van 556.387 mensen van Noord Amerika tot Europa. ‘De familie stambomen lieten zien dat de kans op een jongen of meisje erfelijk is bepaald. We weten nu dat mannen een grotere kans op jongens hebben, als ze meer broers hebben. En dat de kans groter is op meisjes, als ze veel zussen hebben. Bij vrouwen zegt hun familie oorsprong niets over de mogelijkheden van geslacht,’ geeft onderzoeker Corry Gellatly aan.

Het is al langer bekend dat mannen het geslacht van de baby bepalen. Als hun sperma een X chromosoom heeft, dan zorgt dit in de combinatie met de X chromosoom van moeder voor een baby meisje (XX). En een Y chromosoom van vader zorgt in combinatie met de X chromosoom van moeder voor een jongen (XY). Het onderzoek suggereert dat een nog niet ontdekt gen mogelijk bepaald of het sperma van de man meer X of Y chromosomen heeft. Dit beïnvloedt het geslacht van zijn kinderen.

Een gen bestaat uit twee delen; baby’s erven van iedere ouder één deel. Volgens de resultaten van het onderzoek hebben mannen drie mogelijke combinaties van het gen dat de hoeveelheid X of Y spermacellen bepaald:  
1. Mannen met de combinatie van ‘mm’ produceren meer Y sperma. Ze hebben een grotere kans op het krijgen van meer zonen;
2. Als mannen de gen combinatie ‘mf’ hebben, dan produceren ze een ongeveer gelijk aantal van X en Y sperma. Ze krijgen dan ook een ongeveer gelijk aantal zonen en dochters.
3. De derde mogelijkheid, ‘ff’ genaamd, zorgt voor meer X spermacellen. Deze mannen krijgen dus meer dochters.

Gellatly en zijn collega’s hebben aangetoond dat mannen de neiging om meer zonen of dochters te krijgen, mogelijk erven van hun ouders. De studie laat ook zien dat alhoewel vrouwen het geslacht van hun kind niet bepalen, het gen dat ze dragen wel mede bepalend kan zijn voor het geslacht van haar kleinkinderen.  Referentie
1. C. Gellatly et al. 2008. Trends in Population Sex Ratios May be Explained by Changes in the Frequencies of Polymorphic Alleles of a Sex Ratio Gene. Evolutionary Biology, Dec 11, 2008; DOI: 10.1007/s11692-008-9046-3.

Reacties