Korte Termijn Geheugen Aanwezig bij Foetus van 30 Weken

Baby’s ontwikkelen hun geheugen al tijdens de zwangerschap. Er is echter nog weinig bekend over de periode waarin het ontstaat. Uit een nieuwe studie blijkt dat foetussen van 30 weken oud over een korte termijn geheugen beschikken.

De onderzoekers bestudeerden 93 gezonde zwangere vrouwen en hun foetussen. Ze maakten echo’s met 30, 32, 34, 36 en 38 weken zwangerschap. Het 30 weken experiment bestond uit twee sessies. Tijdens de eerste sessie kreeg de foetus diverse malen een vibrerend geluid op lage frequentie te horen. Met de echo controleerden de wetenschappers de verandering in reactie van de foetus na herhaalde blootstelling aan het geluid. Na het meerdere malen krijgen van dezelfde stimulans, bleek de foetus niet langer te reageren. De baby was op dat moment gewend aan de stimulans en had het geaccepteerd als ‘veilig’. Bij de tweede sessie bleek dat de foetus het vibrerende geluid had ‘onthouden’. De foetus reageerde nauwelijks meer op de stimulans.

De wetenschappers ontdekten dat de 30 weken oude foetus een korte termijn geheugen heeft van 10 minuten. Ze trokken deze conclusie omdat er significant minder stimulans nodig was in de tweede sessie, welke 10 minuten later plaats vond dan de eerste sessie. Ook vonden ze dat 34 en 36 weken oude foetussen veel sneller wenden aan stimuli dan 38 weken oude foetussen die nog geen testen hadden ondergaan.  

Daarnaast bleek dat foetussen met 34 weken informatie kunnen onthouden en terughalen vier weken later. Dit suggereert dat deze foetussen een geheugen hebben van minimaal vier weken, de tussentijd van de test met 34 en 38 weken. Volgens de onderzoekers kan een beter inzicht van een normale ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel, leiden tot een snellere ontdekking van abnormaliteiten. Daarmee wordt het mogelijk om preventief te behandelen, zodat kinderen minder problemen overhouden in het latere leven.Referentie
1. C.E.H. Dirix, J.G. Nijhuis, H.W. Jongsma and G. Hornstra. 2009. Aspects of Fetal Learning and Memory. Child Dev. 2009 Jul-Aug;80(4):1251-8.

Reacties