Merken Baby’s Gevaar Op? - Ervaring

Afgelopen vrijdag hebben we het gehad over baby’s en hun inzicht voor gevaarlijke situaties: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/09/kunnen-babys-al-gevaar-opmerken.html. Het bleek dat baby’s met ervaring in kruipen en lopen gevaarlijke situaties goed konden inschatten. Alleen baby’s die net pas begonnen met lopen zagen het gevaar niet aankomen. Ze liepen door, zelfs als er een diepe afgrond naderde.

Bij mijn kinderen moest ik ook extra opletten bij een net verworven motorische vaardigheid. Na de eerste - wat voorzichtige – stapjes, ging het in eens heel snel. Ze zagen in het begin van hun loop avontuur absoluut geen gevaar. Het was nodig om ogen in mijn rug te hebben. Binnen kon ik de veiligheid nog redelijk gemakkelijk garanderen. Maar eenmaal buiten stond me een haast onmogelijke taak te wachten. Onze dochter en zoonlief hebben ons diverse keren met het zweet op ons voorhoofd hun leven laten redden.

Bij het leren lopen hebben mijn kinderen – net als de baby’s van het onderzoek – nauwelijks gevaar opgemerkt. Ze waren teveel bezig om hun nieuwe vaardigheid volledig te benutten. Leren lopen is niet alleen voor kinderen een intensieve fase die veel energie vergt, ook als ouders moet je tijdens deze periode een tandje (of twee ;)) bijzetten!

Reacties