Net te Vroeg Geboren Baby’s Hoger Risico op Gezondheidsproblemen

Uit Engels onderzoek blijkt dat baby’s die net 2 tot 3 weken voordat ze volgroeid zijn ter wereld komen, een grotere kans hebben op gezondheidsproblemen. Dit in vergelijking met baby’s die tussen 39 en 41 weken zwangerschap worden geboren.

De wetenschappers volgden meer dan 18.000 baby’s geboren tussen 2000 en 2001. Hun gezondheidstoestand werd met negen maanden, drie en vijf jaar onderzocht. Ouders moesten aangeven of er sprake was van ziekenhuisopnames en/of een langdurige ziekte. Ook moesten ze noteren of hun kinderen longziekten hadden (bijvoorbeeld astma) en of ze medicijnen gebruikten. Daarnaast werd de algehele gezondheid van het kind beoordeeld.  

Baby’s die met 32 tot 36 weken ter wereld kwamen, bleken net als baby’s die net iets te vroeg werden geboren met 37 tot 38 weken, in de eerste levensmaanden vaker te worden opgenomen in het ziekenhuis. Dit in vergelijking met baby’s geboren in week 39, 40 en 41. Baby’s geboren tussen week 33 en 36 hadden een vergroot risico op het ontwikkelen van astma. Ook bleken te vroeg geboren kinderen op de leeftijd van drie en vijf jaar vaker ziek te zijn geweest.

De wetenschappers concluderen dat er meer onderzoek nodig is om te bekijken welke factoren er nog meer een rol spelen bij de gezondheidstoestand van baby’s geboren tussen de 32 en 38 weken zwangerschap. Zo bleken meer moeders bij vroeggeboorten te kiezen voor kunstvoeding in plaats van borstvoeding. Dit kan mogelijk één van de factoren zijn die een rol spelen bij de verminderde gezondheidstoestand van de kinderen.  Referentie
1. E.M. Boyle, G. Poulsen, D. J. Field, J. J. Kurinczuk, D. Wolke, Z. Alfirevic and M.A. Quigley. 2012. Effects of gestational age at birth on health outcomes at 3 and 5 years of age: population based cohort study. BMJ, 2012; 344 (mar01 2): e896 DOI: 10.1136/bmj.e896.

Reacties