Nieuwe Methode Traceert Veehouderij Medicijnen in Babyvoeding

In kunstvoeding en in op vlees gebaseerde babyvoeding zijn resten van veehouderij medicijnen gevonden. Spaanse wetenschappers hebben met een nieuw systeem de substanties snel en precies kunnen analyseren.

Antibiotica zoals tilmicosine of anti-parasiet medicijnen zoals levamisol, worden gegeven aan vee om ziekten te voorkomen, maar kunnen later achterblijven in voeding bestemd voor mensen. De wetenschappers hebben 12 vleesmaaltijden (koe, varken en kip) geanalyseerd. Daarnaast hebben ze 9 monsters van kunstvoeding onderzocht. Resultaten tonen aan dat de concentraties van veehouderij medicijnen variëren van 0.5 tot 25.2 microgram (µg) per kilo in de vleesmaaltijden en 1.2 tot 26.2 microgram (µg) per kilo in de melkpoeder.  
 
Diverse antibiotica medicijnen werden gevonden. Daarnaast bleken er ook resten van anti-worm en anti-schimmel middelen in te zitten. In totaal werden er 5 verschillende medicijnen gevonden in kunstvoeding en 10 in vleesmaaltijden voor baby’s. Vooral de maaltijden met kip of ander gevogelte lieten resten van verschillende medicijnen zien.

‘De gevonden concentraties waren over het algemeen erg laag. Enerzijds suggereert dit wellicht dat we ons nergens zorgen om hoeven te maken, maar anderzijds toont het wel aan dat er meer controle op babyvoeding moet komen om de veiligheid ervan te garanderen,’ concludeert onderzoeker Antonia Garrido.  

 


Referentie
1. M.M. Aguilera-Luiz, J.L. Martínez Vidal, R. Romero-González and A. Garrido Frenich. Multiclass method for fast determination of veterinary drug residues in baby food by ultra-high-performance liquid chromatography–tandem mass spectrometry. Food Chemistry, 2012; 132 (4): 2171. DOI: 10.1016/j.foodchem.2011.12.042.

Reacties