Onnodig Inleiden Bevalling Vergroot Risico op Complicaties

Volgens een nieuwe studie vergroot het inleiden van bevallingen zonder medische noodzaak het risico op complicaties bij de geboorte. Inleiden wegens sociale en andere niet-medische redenen wordt een steeds normaler beleid over de hele wereld. Onderzoeker Rosalie Grivell en haar collega´s wilden weten of dit beleid mogelijk nadelige gevolgen heeft voor moeder en haar baby.

De wetenschappers bestudeerden 28.000 geboortes in Australië van 2006 tot 2007. Ze vergeleken de verschillende soorten bevallingen onderling; spontane bevallingen, ingeleide bevallingen met medische reden en ingeleide bevallingen zonder medische reden. In vergelijking met vrouwen waarvan hun bevalling spontaan begon, bleek de ingeleide bevalling zonder medische reden een 67% grotere kans te geven op een keizersnede. Daarnaast gaf het ook een significant vergrote kans van 64% dat de baby na de bevalling medische begeleiding nodig had. Het risico op een baby die een medische behandeling moest ondergaan, bleek 44% hoger te liggen in vergelijking met baby´s die met een spontane bevalling werden geboren.

‘Met ons onderzoek wilden we beter begrijpen wat de optimale timing en management is voor vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap. We hopen dat onze bevindingen het bewustzijn vergroot van de mogelijke schadelijke effecten van inleiden zonder medische reden voor zowel de moeders als hun baby´s. In afwezigheid van serieuze zwangerschap of foetus problemen, is het vermijden van inleiden het beste,’ geeft Grivell aan. ‘Een natuurlijke geboorte is niet altijd mogelijk voor vrouwen met complicaties tijdens hun zwangerschap, maar de resultaten van de studie suggereren dat voor vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap, het afwachten van een spontane geboorte de beste manier is,’ sluit Grivell af.Referentie
1. R.M. Grivell, A.J. Reilly, H. Oakey, A. Chan and J.M. Dodd. 2012. Maternal and neonatal outcomes following induction of labor: a cohort study. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 2012; 91 (2): 198 DOI: 10.1111/j.1600-0412.2011.01298.x.

Reacties

 1. Geweldig de 365 dagen actie.

  Er is recent in een Spaanse studie vastgesteld dat inleiden met oxytocine invloed heeft op (zoek) gedrag van à terme kinderen. Maar het eerdere artikel 'Developmental consequences of oxytocin' van C. Sue Carter (2003) is zeer 'to the point'.

  Meer (nieuwe) en betere kennis over de neuro-hormonale veranderingen gedurende de zwangerschap en bevalling biedt verloskundigen en artsen methoden en benaderingen om vrouwen vaker spontaan te laten starten met- en vlot en spontaan de bevalling door te komen. We leiden al twee generaties vrouwen in en weten maar met mondjesmaat dat er lange termijn effecten optreden. Het inleiden met oxytocine kan de oxytocine productie van de kinderen negatief beïnvloeden met als gevolg ernstige sociale impact.

  Vertrouwen van vrouwen, onzekerheid aankunnen en uitingen van overlopen van liefde voor de ongeborene in de weken voor de bevalling, wijzen op natuurlijke oxytocine circulatie bij zwangere vrouwen. Bange vrouwen blokkeren de flow, inhibitie door angst -> adrenaline productie.
  In mijn theorie komen die vrouwen niet spontaan op gang of ze hebben niet het oxytocine gen.

  Overigens weet men daar nog erg weinig van.
  Cultuur speelt bij dit alles een ongekend grote rol. Zijn vrouwen eenmaal angstig en is het vertrouwen verdwenen, dan is het knap werk als de verloskundige of arts dat weet te ontzenuwen of te doorbreken. Praten helpt dan vaak niet meer.

  Maar met regelmatig een lekkere massage is veel te bereiken. Massage heeft positieve invloed op de natuurlijke oxytocine flow. Dus met lichaamswerk kun je vrouwen terugbrengen in de oxytocine flow.

  Eigenlijk zouden alle vrouwen lekker moeten worden gemasseerd vanaf de 40ste zwangerschapsweek. Een onderzoek waard.

  Carter. C.S. (2003). Developmental consequences of oxytocin. Physiology & Behavior. Vol.79:383–397.

  Tine Oudshoorn, verloskundige, PGDip ED.
  http://happybirthnederland.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Tine,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik zal zeker kijken naar het onderzoek dat je aangeeft.

   Warme groet,

   Kim Hof
   De Nieuwe Baby

   Verwijderen
 2. We kunnen ons ook gewoon richten op het minder bang maken van vrouwen met onzinnige medische benadering van iets normaals als een zwangerschap en bevalling. Tegenwoordig moet het allemaal steeds medischer en het is de vraag of dat nu wel nodig en wenselijk is. Voor iedere scheet die dwars zit word je tegenwoordig ingestuurd en krijg je te maken met ziekenhuis en richtlijnen die niet per definitie vrouw en baby vriendelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het met je eens dat het medicaliseren van de zwangerschap en bevalling voor vrouwen en hun baby's geen goede ontwikkeling is. Zo verliezen zwangeren het vertrouwen in hun eigen lichaam.

   Warme groet,

   Kim Hof
   De Nieuwe Baby

   Verwijderen
 3. Ik mis een beetje de relatiiviteit, bijvoorbeeld een 67% ten opzichte van wat. Als de kans normaliter 2% is van het totaal is de kans daarna ng steeds vrij minimaal. Lijkt me namelijk stug dat 67 van de 100 babies complicaties heeft bij onnodig inleiden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kans op de noodzaak van een medische behandeling is bijna 2 keer zo groot voor een baby met een ingeleide bevalling in vergelijking met een baby die spontaan ter wereld komt. Voor alleen medische begeleiding is dit risico zelfs bijna 3 keer zo groot. En dit op 28.000 geboortes.

   Verwijderen

Een reactie posten