Optimale Moeder en Baby Zorg in het Ziekenhuis

Afgelopen maandag hebben we het gehad over rooming-in; moeder en baby in dezelfde kamer houden na geboorte: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/09/rooming-in-essentieel-voor-moeder-en.html. Wetenschappelijk is aangetoond dat rooming-in belangrijk is voor het stimuleren van borstvoeding en het ontwikkelen van een goede ouder-kind relatie. Iedere zwangerschap, bevalling en kraamtijd kan mogelijk een medische aangelegenheid worden. Als je het belangrijk vindt om zoveel mogelijk bij je baby te zijn na de bevalling, dan is het van belang om te kijken naar een babyvriendelijk ziekenhuis.

De Stichting Kind en Ziekenhuis richt zicht op het bevorderen van het welzijn van kinderen vóór, tijdens en na een bezoek aan of opname in het ziekenhuis. De stichting kent Smiley’s toe aan ziekenhuizen die zich positief onderscheiden door hun kindgerichte voorzieningen. Het is zeker verstandig om te kijken naar je eigen situatie en hoe je zou willen dat jij en je baby na de bevalling worden behandeld. Je kunt hierop de keuze van je ziekenhuis aanpassen. Hier kun je bekijken welke ziekenhuizen over smileys beschikken. Let er speciaal op of het ziekenhuis van je keuze een smiley heeft voor de kraamafdeling en of ze het WHO/UNICEF certificaat ‘Zorg voor Borstvoeding’ hebben.

Afgelopen donderdag is in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven het Vrouw Moeder Kind-centrum geopend. Dit is een mooi voorbeeld van optimale rooming-in voor moeder, partner en baby. Na de bevalling worden moeder en baby samen verzorgd, zelfs als de situatie levensbedreigend is. Het standaard ziekenhuisprotocol geldt hier niet. De moeder bepaalt wanneer er bezoek komt, hoe laat ze opstaat en wanneer ze wilt eten. Deze tijden werden voorheen door het ziekenhuis bepaald. Het gezin staat centraal gedurende de zorg. Het Vrouw-Moeder-Kind centrum is met deze werkwijze uniek in Nederland.

Toen ik met mijn zoon compleet onverwacht naar het ziekenhuis moest, kwam ik terecht in een ziekenhuis zonder smiley voor de kraamafdeling. De zorg rondom borstvoeding was zeer slecht en er werd maar weinig begrip getoond voor het feit dat ik zo dicht mogelijk bij mijn baby wilde blijven. Door persoonlijke ervaring kan ik dus zeker aanbevelen om een ziekenhuis zorgvuldig uit te zoeken en dit al ruim van te voren – bijvoorbeeld tijdens het tweede trimester van je zwangerschap - te doen. Ook als je thuis wilt bevallen, want je weet nooit of er een medische indicatie ontstaat. De keuze van het ziekenhuis kan het verschil maken voor hoe je de kraamtijd kunt ervaren!

Reacties