Overgewicht tijdens Zwangerschap Hoeft Baby Niet te Beïnvloeden

Als je zelf overgewicht hebt en zwanger bent, dan hoeft dit volgens een nieuw onderzoek niet te betekenen dat je baby later ook obesitas ontwikkelt. De Amerikaanse wetenschappers tonen aan dat het aanpassen van het vetgehalte in het dieet naar een gemiddeld niveau gedurende de zwangerschap, genoeg is voor het kind om er voordeel uit te halen. Het gewicht van moeder hoeft hierbij geen verschil te maken.

Om tot deze ontdekking te komen hebben onderzoeker Kjersti Aagaard en haar collega’s drie groepen van primaten (aapsoorten) jarenlang gevolgd. De eerste groep kreeg een gezond dieet voorgeschoteld (13% vet) en bleef ook gezond eten tijdens de zwangerschap, terwijl de tweede groep een hoog vetgehalte dieet kreeg (35% vet) en hierdoor obesitas ontwikkelde. Ook tijdens de zwangerschap bleven ze een ongezond dieet krijgen. De derde groep kreeg eerst een dieet met een hoog vetgehalte. Ze kregen obesitas, maar werden tijdens de zwangerschap weer op een gezond dieet gezet.

De onderzoekers konden de effecten van een gezond dieet tegenover een ongezond dieet voor de foetus in kaart brengen. ‘Sir2’ (mede-verantwoordelijk voor celdeling), proteïnen en de genen verantwoordelijk voor glucose en vet metabolisme werden bij de foetus geanalyseerd. De resultaten suggereren dat de levers van de foetussen die werden blootgesteld aan een dieet met een hoog vetgehalte minder SIRT1 – een proteïne - lieten zien. Ook was er minder ‘Sir2’ activiteit. De foetussen die tijdens hun zwangerschap een gezond dieet kregen - zowel bij de slanke als de obesitas groep - hadden een herstelde ‘Sir2’ activiteit.
 
‘We komen erachter dat de cyclus van obesitas waarschijnlijk begint in de baarmoeder. Maar we zien ook dat een moeder met overgewicht dit niet hoeft over te dragen aan haar baby,’ zegt Aagaard. ‘Een dieet vol met vet verandert de moleculaire machine, die weer zorgt voor een chemische modificatie van de structuur van het genetische materiaal van de foetus. Deze genetische codes worden in ieder geval deels herschreven door SIRT1, waardoor belangrijke regelaars van vet en glucose metabolisme bij de baby weer worden hersteld.’

Volgens de wetenschappers toont deze studie opnieuw aan dat het altijd belangrijk is om een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap na te streven. Het gewicht van de zwangere maakt hierbij niet uit. Zelfs al heeft een vrouw niet gezond gegeten voordat ze zwanger werd, dan is het nog steeds goed voor haar en haar baby om tijdens de zwangerschap nieuwe eetgewoonten aan te leren.


Referentie
1. M.A. Suter, A. Chen, M.S. Burdine, M. Choudhury, R.A. Harris, R.H. Lane, J.E. Friedman, K.L. Grove, A.J. Tackett and K.M. Aagaard. 2012. A maternal high-fat diet modulates fetal SIRT1 histone and protein deacetylase activity in nonhuman primates. DOI: 10.1096/fj.12-212878.

Reacties