Rooming-in Essentieel voor Moeder en Baby

Moeder en baby in dezelfde kamer houden na geboorte, ook wel rooming-in genoemd, is belangrijk voor het stimuleren van borstvoeding en het ontwikkelen van een goede ouder-kind relatie. Het rooming-in advies komt van Unicef en de WHO (World Health Organization) en is overgenomen door diverse zorgverleners, zoals kraamzorg en sommige ziekenhuizen.

Een nieuwe review van verschillende wetenschappelijke onderzoeken laat zien dat rooming-in borstvoeding inderdaad op korte termijn ondersteunt. ‘We wilden al het bewijs opnieuw doornemen en hoopten de WHO aanbevelingen te kunnen ondersteunen,’ legt hoofdonderzoeker Sharifah Halimah Jaafar uit. De studies toonden aan dat het borstvoedingspercentage vier dagen na geboorte – voor het ziekenhuis ontslag – veel lager lag in de moeder-baby groep met aparte zorg, in vergelijking met de rooming-in groep.

Meerdere studies onderstrepen dat moeder en baby bij elkaar moeten blijven vanwege de vele voordelen, zowel op korte als lange termijn. Deze voordelen bestaan onder andere uit een betere moeder-baby band, het stimuleren van borstvoeding en het verlagen van het risico op wiegendood. ‘Interactie is zo belangrijk omdat in de eerste levensweken huid-op-huid contact tussen moeder en baby niet alleen borstvoeding stimuleert, maar ook het huilen sterk kan verminderen,’ zegt Jaafar.

‘Mensen zijn de enige zoogdieren die routinematig moeders en baby’s uit elkaar halen,’ geeft professor gynaecologie Alison Stuebe aan. Zelfs al zijn de studies nog gelimiteerd, het is zeer aanneembaar dat het uit elkaar halen van baby’s en hun moeders na geboorte door ziekenhuisbeleid een averechts effect heeft, zegt Stuebe. ‘In een klinische omgeving zouden zorgverleners rooming-in moeten stimuleren waar ze kunnen. Het is de basis behoefte van moeders en baby’s om bij elkaar te blijven.’ Rooming-in zou de norm moeten zijn. Flexibiliteit hierin is alleen nodig als de omstandigheden individuele zorg eisen, sluit Stuebe af.Referentie
1. S.H. Jaafar, K.S. Lee and J.J. Ho. 2012. Separate care for new mother and infant versus rooming-in for increasing the duration of breastfeeding. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2012; Issue 9, Art. No.: CD006641. DOI: 10.1002/14651858.CD006641.pub2.

Reacties

 1. Leuk artikel! Het blijft erg belangrijk voor het jonge kind om dicht bij haar moeder te blijven. Te vaak wordt het kind te snel in de creche geplaatst, waardoor een emotionele,essentiële binding vaak tekort schiet en nadelig kan uitpakken voor de toekomst van het kind. Laten we hopen dat meerdere dit voorbeeld leest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je bijdrage en compliment! Deze bijdrage wordt zeer goed gevonden (via Google 'rooming-in'), dus regelmatig nog gelezen. Hopelijk profiteren veel moeders en baby's dan ook van deze informatie :)

   Verwijderen
 2. Goed stukje! Na de geboorte moeten moeder en baby zolang mogelijk met rust gelaten worden, huid op huid contact en de navelstreng doorknippen kan best een een uur! wachten. Baby kan gewoon bij mamma in bed of op zn minst in een wiegje ernaast.
  En wann de moeder de dagelijkse bezigheden weer moet hervatten dan kan de baby ook thuis in de kinderwagen of draagdoek mee van kamer naar kamer. Tot 5 jaar hebben kinderen echt de warmte, liefde en veiligheid van de moeder en thuis nodig.
  En moeder is voedster! Wat voor emotionele band gaat een (magnetron)fles met synthetische vitaminen en mineralen zo`n klein hummeltje geven?!

  Wil je als moeder een bijdrage aan de maatschappij geven door te gaan werken??
  De beste bijdrage is een kind met een sterk en zeker karakter en dat word alleen maar door het bovenstaande bereikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Het is ook het mooiste als moeder en baby lang dichtbij elkaar mogen / kunnen blijven. Daar profiteren ze allebei het meeste van.

   Overigens werk ik al jaren (vanuit huis) met twee kinderen. Inmiddels ben ik in verwachting van ons derde kindje. Werken kan ook samen met kinderen, het vraagt wel heel wat organisatie (vooral als ze in de peuterleeftijd zitten), maar het is zeker mogelijk. Ik kan dus werken en bij mijn kinderen zijn. Tegelijkertijd. Een hele mooie optie, die vaak wordt vergeten!

   Verwijderen
 3. Hallo,
  Een leuk artikel om te lezen en zeer interessant. is er een mogelijkheid dat ik ergens het onderzoek kan lezen? is hier verder nog Literatuur over te vinden?

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nadat mijn dochtertje gehaald moest worden met 34 weken ter gevolge van pre-ecapsie bij mij, moest ze na 30 min bij mij op m'n borst, naar neonatologie. Ze heeft 4 weken in het ziekenhuis gelegen, verwijderd van mij. Ik heb haar zoveel mogelijk bezocht en vast gehouden. Met grote moeite heb ik 5 maanden borstvoeding kunnen geven. Sinds m'n dochtertje thuis was heb ik haar heel veel gedragen, bij me laten slapen en nu na 8,5 maand zijn we er beiden klaar voor dat ze op haar eigen kamertje slaapt. Ook proberen we 'n dagje opvang in de week zodat ik mijn werk kan oppakken. Rooming-in zou van groot belang zijn geweest voor mijn herstel, onze band en mijn borstvoeding. Voor een eventuele volgende zwangerschap ga op zoek naar een ziekenhuis waar rooming-in mogelijk is een zorgverzekeraar die dit dekt.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten