Wonderlijk Ingrediënt in Moedermelk Beschermt Baby’s Ingewanden

Engelse wetenschappers hebben een ingrediënt in moedermelk ontdekt dat baby’s gevoelige ingewanden beschermt en repareert. Het ingrediënt heet ‘pancreatic secretory trypsin inhibitor’ afgekort PSTI. Vooral de darmen van een pasgeborene zijn zeer kwetsbaar voor beschadigingen, omdat ze nog nooit in aanraking zijn gekomen met eten en drinken. PSTI blijkt de darmen voor te bereiden op hun latere functie.

De onderzoekers analyseerden van diverse vrouwen hun moedermelk. PSTI bleek in alle monsters aanwezig, maar het was zeven keer meer geconcentreerd in de colostrum melk. Dit is de melk die de eerste paar dagen na geboorte wordt geproduceerd. Ze onderzochten de effecten van PSTI op de intestinale cellen van mensen.
 
Toen de wetenschappers schade toebrachten aan de cellen, kwamen ze erachter dat het wonderlijke ingrediënt cellen naar de beschadigde omgeving stuurde om daar een ‘natuurlijke pleister’ te vormen. Daarnaast vonden ze dat PSTI kan voorkomen dat er schade ontstaat door de cellen te laten stoppen met zelfdestructie. Aanvullend onderzoek suggereert zelfs dat PSTI beschadigingen met 75% kan verminderen. De wetenschappers bekeken ook monsters met kunstvoeding, maar hierin werd het ingrediënt niet gevonden.

‘We weten dat borstvoeding bestaat uit een verzameling van ingrediënten en we weten ook dat er meerdere gezondheidsvoordelen bestaan voor borstgevoede baby’s,’ legt onderzoeker Ray Playford uit. ‘Deze studie is belangrijk omdat het aantoont dat een onderdeel van moedermelk baby’s ingewanden beschermt en repareert om ze klaar te stomen voor al het voedsel en drinken dat gaat komen. Het benadrukt de voordelen van borstvoeding, zeker voor de eerste dagen na geboorte,’ concludeert Playford.Referentie
1. T. Marchbank, G. Weaver, M. Nilsen-Hamilton and R.J. Playford. 2009. Pancreatic secretory trypsin inhibitor us a major motogenic and protective factor in human breast milk. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol, 296: G697-G703.

Reacties