Wonderlijke Moedermelk – Ervaring

Afgelopen woensdag hebben we een onderzoek besproken waarin wetenschappers een nieuw ingrediënt in moedermelk ontdekten. Het ingrediënt heet ‘pancreatic secretory trypsin inhibitor’ afgekort PSTI. En dit wonderlijke onderdeel van moedermelk bleek baby’s gevoelige ingewanden te beschermen en zelfs te repareren: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/09/wonderlijk-ingredient-in-moedermelk.html.

Vooral baby´s darmen zijn zeer kwetsbaar voor beschadigingen, omdat ze nog nooit in aanraking zijn gekomen met eten en drinken. Daarom zijn darmkrampjes een normaal verschijnsel bij baby´s. De darmen zijn na geboorte nog volop in ontwikkeling. Onze kinderen kregen ook allebei darmkrampjes, alleen de intensiteit verschilde enorm. Onze dochter kreeg vanaf ongeveer zes weken oud last van haar darmen. Als ze darmkrampjes had, kon ik haar redelijk gemakkelijk troosten. Na een paar weken had ze er al helemaal geen last meer van.

Onze zoon had echter al in de kraamweek last van zware darmkrampjes. Je zag zijn gezicht helemaal vertrekken, hij begon intens te huilen en zijn benen wild op te trekken. Zijn buik was keihard van de spanning. Ontelbare uren heb ik met hem liggend op mijn buik doorgebracht. Dat was het enige wat hem nog een beetje verlichting bracht. Zijn darmkrampjes hebben tot ver over zijn eerste jaar geduurd.

Na het lezen van de informatie over PSTI, ben ik gaan nadenken over de ontwikkeling van de darmen van mijn kinderen. Onze dochter had waarschijnlijk darmen zonder al te veel beschadigingen. Haar spijsverteringsstelsel kon al redelijk snel soepel werken. Mijn moedermelk zorgde vooral voor bescherming van haar darmen, zodat er geen beschadigingen ontstonden.  

Blijkbaar had onze zoon wel regelmatig last van ´beschadigde´ darmen. De oorzaak hiervan zal ik waarschijnlijk nooit weten. Zijn darmen waren vast een stuk gevoeliger dan die van onze dochter. Ik vind het in ieder geval een fijne gedachte dat mijn moedermelk een positief effect op zijn darmen heeft gehad. Het wonderlijke ingrediënt herstelde telkens zijn pijnlijke darmen. En daardoor is hij nu een vrolijke peuter met een prima eetlust en gezonde darmen.   

Reacties