Achtergrond Televisie Onderbreekt Jonge Kinderen

Gisteren bespraken we hoeveel tijd jonge kinderen tegenwoordig te maken krijgen met achtergrond televisie. Gemiddeld bleken kinderen jonger dan twee jaar 5,5 uur per dag hieraan te worden blootgesteld: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/10/babys-worden-blootgesteld-aan.html. Al kijken kinderen er niet echt naar, alleen televisie op de achtergrond is volgens een recente studie mogelijk al slecht voor de ontwikkeling. Blootstelling aan achtergrond televisie hangt samen met beperkte aandacht gedurende speeltijd en verminderde prestaties bij cognitieve taken.

Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers 50 kinderen in de leeftijd van 1 tot 3 jaar. De kinderen moesten één uur alleen spelen in een kleine kamer. Er was keuze uit verschillend speelgoed. Voor een half uur per sessie werden de kinderen blootgesteld aan achtergrond televisie. De wetenschappers kozen voor een volwassen programma (Jeopardy), omdat ze wilden dat het programma voor jonge kinderen haast onmogelijk was om te begrijpen. Eerder onderzoek suggesteerde dat jonge kinderen geen aandacht geven aan televisieprogramma´s die ze niet kunnen begrijpen.

Het gedrag van de kinderen werd gefilmd en later werden hun reacties geanalyseerd. De onderzoekers ontdekten dat ze alleen in korte flitsen naar de televisie keken. Het zorgde voor een afname van hun speel intensiteit en halveerde de periode dat het kind aandacht gaf aan een bepaald stuk speelgoed. Het onderbrekende effect was de volgens de wetenschappers ‘echt, maar klein’. Kinderen speelden bijvoorbeeld 90 seconden minder in de tijd waarin de televisie aanstond. Ze keken kort naar het scherm, maar gingen daarna weer verder met hun speelgoed.
 
Onderzoeker Daniel Anderson maakt zich zorgen dat de effecten van achtergrond televisie mogelijk cumulatief zijn. ‘Het is de aanhoudende situatie waar ik me het meest zorgen over maak, als je de televisie bekijkt als een onderbrekende invloed uur na uur, dag na dag, week na week, jaar na jaar,’ geeft Anderson aan. Wellicht het meest significant: wanneer de televisie aanstond, speelden kinderen van alle leeftijden met een stuk speelgoed – zoals een pop, blokken en een auto – gemiddeld 30 seconden. Zonder achtergrond televisie was dit 60 seconden.

De onderzoekers zeggen dat zelfstandig spel veel voordelen biedt aan jonge kinderen. Het geeft ze de kans om cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. ‘Kinderen kunnen veel leren van spelen. En hiervoor hebben ze geconcentreerde aandacht nodig. Ouders zouden moeten kijken naar hoe vaak de televisie op de achtergrond aanstaat. En ze moeten hun kinderen ook behoorlijk wat ‘stille tijd’ gunnen,’ concludeert Anderson.


Referentie
1. M.E. Schmidt, T.A. Pempek, H.L. Kirkorian, A.F. Lund and R. Anderson. 2008. The effects of background television on the toy play behavior of very young children. Child Dev. 2008 Jul-Aug;79(4):1137-51.

Reacties