Afwachten met Navelstreng Afbinden Beschermt Pasgeborenen Tegen IJzertekort

Als er minimaal drie minuten wordt gewacht voordat de navelstreng wordt afgebonden, dan helpt dit gezonde pasgeboren baby’s om hun ijzerniveau met vier maanden oud te verbeteren. Dit is de uitkomst van een recent Zweeds onderzoek. IJzergebrek en bloedarmoede zijn grote gezondheidsproblemen bij veel jonge kinderen over de hele wereld. Het kan mogelijk leiden tot een mindere neurologische ontwikkeling. Baby’s lopen extra risico op een ijzertekort, omdat ze veel ijzer nodig hebben vanwege hun snelle groei.

Hoofdonderzoeker Ola Andersson en haar collega’s hebben het effect van vertraagd afbinden in vergelijking met vroeg afbinden onderzocht. Vierhonderd à terme geboren baby’s uit een zwangerschap zonder complicaties waren betrokken bij de studie. Sommige baby’s kregen hun navelstreng pas na minimaal drie minuten afgebonden en bij andere pasgeborenen werd het al minder dan tien seconden na geboorte gedaan.
 
De resultaten tonen aan dat baby’s waarbij de navelstreng vertraagd werd afgebonden, een beter ijzerniveau hadden met vier maanden oud en er waren minder gevallen van bloedarmoede. De onderzoekers schatten dat voor iedere 20 baby’s met vertraagde afbinding, zeker één geval van ijzertekort kan worden voorkomen. Het maakt hierbij niet uit of de baby ook bloedarmoede heeft. Verder bleek het vertraagde afbinden niet te leiden tot negatieve gezondheidseffecten. De wetenschappers concluderen dat het afwachten met het afbinden van de navelstreng zou moeten behoren tot de standaard zorg voor baby’s die zijn volgroeid en komen uit laag risico zwangerschappen.   

Referentie
1. O. Andersson, L. Hellström-Westas, D. Andersson and M. Domellöf. 2011. Effect of delayed versus early umbilical cord clamping on neonatal outcomes and iron status at 4 months: a randomised controlled trial. BMJ, 2011; DOI: 10.1136/bmj.d7157.

Reacties

  1. Als het afwachten standaard zorg moet zijn voor volgroeide / laag-risico-zwangerschap baby’s dan geld dit nog veel meer voor te vroeg geboren / hoog-risico-zwangerschap baby's, of baby's die gezondheidsproblemen hebben. Bijvoorbeeld als een baby zuurstoftekort heeft gekregen tijdens de geboorte herstelt ie zich veel sneller als hij tijdens de overgang naar het ademhalen nog van bloed en zuurstof voorzien word door de placenta! Bij mijn zoontje is op mijn verzoek de navelstreng pas afgebonden toen deze geheel was gestopt met kloppen en daardoor heeft hij een goede start gekregen die ik elke baby gun!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je persoonlijke ervaring! Mooi dat je aangeeft dat wachten met het afbinden van de navelstreng ook tijdens hoog-risico zwangerschappen de moeite waard kan zijn.

      Verwijderen

Een reactie posten