Babygebaren Zorgt Niet voor Snellere Taalontwikkeling

Veel ouders gebruiken babygebaren om met hun baby’s te communiceren voordat ze kunnen praten. Het leren van gebaren zou baby’s helpen om te leren praten, hun woordenschat vergroten en de band tussen moeder en baby versterken. Engelse wetenschappers wilden deze mogelijke voordelen van babygebaren onderzoeken.

Hoofdonderzoeker Liz Kirk en haar collega’s bestudeerden 40 moeder-baby paren. Tijdens de eerste ontmoeting waren de baby’s acht maanden oud. Ieder moeder-baby paar werd willekeurig geselecteerd om in de babygebaren groep of in de controlegroep te komen. Daarna werd de ontwikkeling van iedere baby systematisch gevolgd over een periode van twaalf maanden.

De wetenschappers hebben geen bewijs gevonden dat het aanleren van babygebaren helpt bij de versnelling van baby’s taalontwikkeling. ‘Alhoewel baby’s de gebaren leerden en ze gebruikten om te communiceren lang voordat ze konden praten, hielp dit hen niet om associaties met woorden sneller te leggen dan de baby’s zonder gebaren oefeningen. Ook lieten ze geen verhoogde taalontwikkeling zien,’ zegt Kirk.

Wel bleken de resultaten aan te tonen dat moeders die met hun baby’s gebarentaal hadden geleerd, meer reageerden op hun baby’s non-verbale aanwijzigingen. De babygebaren lessen bleken de moeders aan te moedigen om hun baby’s te zien als individu met een eigen verstand.
Referentie
1. L. Kirk, N. Howlett, K.J. Pine and B.C. Fletcher. To Sign or Not to Sign? The Impact of Encouraging Infants to Gesture on Infant Language and Maternal Mind-Mindedness. Child Development, 2012; DOI: 10.1111/j.1467-8624.2012.01874.x.

Reacties