Beschikken Baby’s Over een Langetermijngeheugen?

Tot voor kort werd er verondersteld dat baby’s en kinderen onder de drie jaar niet in staat waren om gebeurtenissen uit het verleden te herinneren. Er komen echter steeds meer onderzoeken die het tegendeel bewijzen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat baby’s al in hun eerste levensjaar beschikken over een langetermijngeheugen.

Aan de studie deden kinderen mee in de leeftijd van één tot twee jaar. De kinderen kregen diverse acties te zien. Een volwassene demonstreerde bijvoorbeeld hoe een speeltje werkte. Sommige gebeurtenissen werden herhaald. Acht maanden later bleek dat de kinderen de experimenten nog konden herinneren. Ze konden specifieke gebeurtenissen terughalen.  
 
De leeftijd van de kinderen bleek niet de belangrijkste doorslag te geven of een gebeurtenis werd herinnerd. Zelfs baby’s van 13 maanden oud konden na acht maanden nog herinneringen van sommige momenten aangeven. De kinderen lieten zowel non-verbaal als verbaal geheugen voor gebeurtenissen zien.

Dit onderzoek laat volgens de wetenschappers zien dat zelfs hele jonge kinderen al beschikken over een langetermijngeheugen. Leeftijd speelt zelfs een ondergeschikte rol. Hoe vaak een gebeurtenis heeft plaatsgevonden en de beschikbaarheid van hints of een geheugensteun van het moment blijken eerder doorslaggevend voor het langetermijngeheugen van de kinderen.
Referentie
1. P.J. Bauer. 1996. What do infants recall of their lives? Memory for specific events by one- to two-year-olds. Am Psychol. 1996 Jan;51(1):29-41.

Reacties

 1. Een poosje geleden heb ik een stukje geschreven over het geheugen van babies. Het is niet wetenschappelijk of zo, maar misschien wel leuk om te lezen in dit verband....
  http://baasbraal.wordpress.com/2012/10/04/geheugen/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mij persoonlijk ook zo opvalt is hoe de wetenschap er steeds meer achterkomt dat de natuur zo ongelooflijk bijzonder in elkaar zit. En dat we hier eigenlijk zo min mogelijk aan moeten veranderen. Natuurlijke wonderen blijken wetenschappelijk aantoonbaar :)

   Verwijderen

Een reactie posten