DKTP-Vaccin Werd in Niet Steriele Ruimte Gemaakt

Afgelopen maandag viel mijn oog op een ogenschijnlijk niet al te belangrijk en kort persbericht van het RIVM. Het ging over het stopzetten van ongeveer 20.000 doses van het DKTP-vaccin Infanrix-IPV. DKTP is het vaccin tegen de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus en polio. De producent GSK kwam zelf met het verzoek om dit vaccin niet meer in te zetten.

Ik schrok van het waarom. De producent gaf aan dat de ruimte waarin het middel werd gemaakt niet steriel was. Volgens het RIVM is er geen enkele reden tot zorg voor de gezondheid van de al gevaccineerde kinderen. Dit vind ik nogal gemakkelijk gezegd. Ik stoor me aan de haast nonchalante houding die ik tussen de regels van het bericht meen op te merken.

Het gaat hier wel om onze kinderen. Die we tegen alles willen beschermen. Hoe is het mogelijk dat zoiets belangrijks als een vaccinatie voor kinderen wordt gemaakt in een niet steriele ruimte? En hoe kan het RIVM zo gemakkelijk concluderen dat dit geen verdere gevolgen heeft voor de 50.000 reeds ingeënte kinderen met dit vaccin? Hebben ze dit (grondig) onderzocht?

Ik vind het niet te geloven. Zo gemakkelijk neergezet. ‘Maakt u zich maar nergens zorgen om hoor! We hebben alleen even een ‘klein’ foutje gemaakt, maar de volgende lading maken we weer in een schone ruimte.’ Dit mag wel wat meer kritische media-aandacht krijgen, dus niet alleen maar een herhaling van het persbericht. Hierbij in ieder geval mijn bijdrage.  

Reacties

 1. Weer een reden om extra kritisch te zijn met het laten vaccineren van je kind. Vaccineren is een vrijwillige keuze, je hebt hierin als ouder dus een eigen verantwoordelijkheid. Veel te weinig ouder realiseren zich dit en verdiepen zich in het onderwerp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Als ouders kiezen voor vaccineren, dan zouden ze er in ieder geval vanuit moeten kunnen gaan dat de inenting die hun kind krijgt volledig betrouwbaar is.

   Verwijderen
  2. Precies! Ik ben al een tijdje niet overtuigd en heb begin dit jaar de keuze gemaakt om mijn kinderen niet meer te laten vaccineren, en dit bevestigd mij weer in mijn besluit.
   Ik schrok wel even van dit bericht inderdaad, en heb nog even gekeken hoe het zat met mijn oudste die nog wel ingeent is met een dergelijk vaccin toen ik nog niet besloten had. Dat was echter aan het begin van het jaar.
   Ik hoop dat er geen kinderen zijn die schade hebben opgelopen als gevolg van deze partij, en schandalig dat daar zo weinig aandacht aan gegeven is!.

   Verwijderen
  3. Dat hoop ik met je mee EIDi. Gelukkig heeft je oudste dit vaccin net niet toegediend gekregen!

   Verwijderen

Een reactie posten