Doula Begeleiding bij Bevalling Verlaagt Risico op Keizersnede en Ruggenprik

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat begeleiding van een doula zorgt voor significante voordelen voor de bevallende vrouw. Een doula - ook wel bevallingscoach genoemd - helpt vrouwen met psychische, emotionele en informatieve ondersteuning tijdens de geboorte.

In totaal deden 420 zwangere vrouwen mee aan de studie. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld. In het derde trimester kregen 224 van de vrouwen een doula toegewezen om hen tijdens de bevalling bij te staan. De rest van de vrouwen (196) kreeg deze hulp niet.

Het aantal keizersnedes werd verlaagd met 12% en de vraag naar een ruggenprik daalde met 11% in de ‘doula groep’. En de noodzaak van een keizersnede na een ingeleide bevalling zakte zelfs met 46% in deze groep. Ondersteuning van de doula bestond uit fysieke begeleiding, aanrakingen, oogcontact met de bevallende vrouw, bevestiging, aanmoediging en het uitleggen van bepaalde medische zaken aan zowel de vrouw als haar partner. Alle vrouwen kregen de dag na hun bevalling een vragenlijst. Van de koppels met doula begeleiding gaf 100% aan dat hun ervaring met de bevallingscoach positief was geweest.

‘De ondersteuning die nieuwe vaders bieden is zeker zeer belangrijk voor andere redenen, maar zorgt niet voor dezelfde positieve impact op medische zaken rondom de geboorte zoals dit bij ervaren doula’s wel het geval is,’ geven de onderzoekers Susan McGrath en John Kennell aan. ‘Ononderbroken steun door een doula tijdens de bevalling is risicoloos en een goedkope methode om het aantal medische ingrepen te verminderen en zou voor iedere vrouw bereikbaar moeten zijn,’ concluderen de wetenschappers.Referentie
1. S.K. McGrath and J.H. Kennell. 2008. A Randomized Controlled Trial of Continuous Labor Support for Middle-Class Couples: Effect on Cesarean Delivery Rates. Birth, 35 (2) , 92%u201397 DOI: 10.1111/j.1523-536X.2008.00221.x.Reacties