Eenvoudige Test Kan Mogelijk Miskraam Voorspellen

Ongeveer een derde van alle zwangere vrouwen ervaren krampen en/of vaginaal bloedverlies gedurende het eerste trimester. Een echo kan mogelijk aantonen of de zwangerschap levensvatbaar is, maar in zeker 30% van de gevallen zijn de resultaten niet overtuigend. Artsen kunnen ook testen op het hormoon HCG, welke wordt geproduceerd tijdens de zwangerschap, maar deze testen moeten vaak meer dan één keer worden uitgevoerd voordat er een duidelijke diagnose kan worden gesteld. Progesteron is een vrouwelijk hormoon dat in concentratie stijgt tijdens de zwangerschap. Engelse wetenschappers wilden weten of dit hormoon de levensvatbaarheid van een zwangerschap kan aantonen.   
 
Voor de nieuwe studie analyseerden Ioannis Gallos en zijn collega’s informatie van 26 voorgaande studies. In totaal werden de gegevens van 9.436 vrouwen - die minder dan 14 weken zwanger waren – bekeken. Deze vrouwen hadden buikpijn en /of vaginale bloedingen meegemaakt. Ongeveer 2.300 vrouwen hadden een echo zonder definitief resultaat gehad en de rest had geen echo ondergaan.

Onder vrouwen die een echo hadden gehad, bleek 73% een niet-levensvatbare zwangerschap te hebben. Maar onder de vrouwen met progesteron niveaus lager dan 3 tot 6 nanogram per milimeter, bleek meer dan 99% van de zwangerschappen niet-levensvatbaar te zijn. Bij vrouwen die geen echo hadden ondergaan bleek 96% met een progesteron niveau lager dan 10 ng/mL een niet-levensvatbare zwangerschap te hebben.

Volgens de wetenschappers laten de onderzoeksresultaten zien dat een progesteron meting voor vrouwen in het eerste trimester met bloedverlies of buikpijn de levensvatbaarheid van de zwangerschap kan bepalen. Ook als een echo geen duidelijke resultaten laat zien. Ze geven aan dat er meer onderzoek nodig is om te bekijken of deze test moet worden toegevoegd aan het huidige protocol. Vooral bij het behandelen van zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een miskraam.Referentie
1. J. Verhaegen, I.D. Gallos, N.M. van Mello, M. Abdel-Aziz, Y. Takwoingi, H. Harb, J.J. Deeks, B.W.J. Mol and A. Coomarasamy. 2012. Accuracy of single progesterone test to predict early pregnancy outcome in women with pain or bleeding: meta-analysis of cohort studies. BMJ2012;345. DOI: 10.1136/bmj.e6077.

Reacties